Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Restwarmte staalfabriek gebruikt als warmtebron voor kasteelt in Zweden

WA3RM en de gemeente Boden in Zweden onderzoeken samen de mogelijkheid om grootschalig gewassen te telen met behulp van restwarmte van een staalfabriek. WA3RM en Boden Business Park zijn samen gaan werken om de mogelijkheden van industriële symbiose te verkennen wanneer de grote investering in de staalfabriek in Boden wordt gerealiseerd. Het idee is om kassen te bouwen die de grote hoeveelheden reststromen benutten. Boden ligt in het uiterste noorden van Zweden en heeft een proefinstallatie voor jaarrond telen in kassen met behulp van restwarmte van een datacentrum.

"De afgelopen twee jaar hebben we gewerkt aan een demokas die wordt verwarmd door restwarmte om te bekijken hoe dit zou kunnen werken in ons arctische klimaat. De resultaten daarvan zijn positief. Nu proberen we de voorwaarden te scheppen voor partijen om een dergelijk project op grotere schaal uit te voeren", vertelt Nils Lindh, bedrijfsontwikkelaar bij Boden Business Park. Samen met vertegenwoordigers van Bodens Energi en de Provinciale Bestuursraad van Norrbotten bezocht hij onlangs Regenergy Frövi. Dat is het eerste ontwikkelingsproject voor de tomatenteelt in kassen van WA3RM.

250.000 tomatenplanten
De teler FoodVentures plant binnenkort 250.000 tomatenplanten in de kas van tien hectare in Frövi. Daarnaast gaat de teler jaarlijks 8.000 ton tomaten telen met behulp van restwarmte van een nabijgelegen kartonfabriek. Dit komt overeen met ongeveer een tiende van de huidige Zweedse consumptie van tomaten. 80% van de tomaten wordt momenteel geïmporteerd.

Klimaatverandering
"Het is van belang dat iedereen toegang heeft tot gezond voedsel. Het huidige voedselsysteem is één van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en negatieve effecten op water en bodem. De pandemie en nu de oorlog in Oekraïne hebben deze kwesties naar de voorgrond gebracht. Grootschalige voedselteelt in een circulaire symbiose met gebruik van restwarmte kan een belangrijk stukje van de puzzel zijn in het creëren van een voedselsysteem met verhoogde zelfvoorziening," vertelt Sara Watz, strategisch coördinator voor de voedselsector van de toekomst bij Boden Business Park.

Voor meer informatie:
WA3RM
Jacques Ejlerskov, CEO WA3RM
Tel: +45 27 12 54 66
[email protected]
wa3rm.com

Publicatiedatum: