Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Indoor farm twee keer zo efficiënt runnen, maar de helft goedkoper"

"We hadden genoeg geld voor de bouw van een nieuwe faciliteit. Op het laatste moment zei de elektriciteitsleverancier echter: "Over 12 tot 18 maanden hebben we genoeg stroom voor jullie faciliteit." Wat doe je dan? Uit dit dilemma is de indoor start-up uit Massachusetts ontstaan. "Een jaar wachten was geen optie," vertelt Dalton Allaben van Tecogen, een Amerikaanse fabrikant van schone energieoplossingen.

Nieuwe locatie niet haalbaar
Dalton bespreekt de hoge investeringskosten die bij het opzetten van een vertical farm komen kijken. Hij legt uit wat er nodig is om in de faciliteit te investeren. Dalton: "Klanten stonden in de wachtrij en investeerders stonden klaar met hun chequeboek. Het was niet haalbaar om een nieuwe locatie op tijd te vinden. We moesten een creatieve oplossing vinden."

Zonne-energie
"Zonne-energie was een mogelijkheid. Daarvoor zouden ze hectares land en enorme batterijen nodig hebben voor de 24/7 operatie. Eén van hun grootste elektriciteitsverbruikers was koeling. Indoor telen vereist constante koeling en vochtigheidsregeling om de planten in goede omstandigheden te houden. Wanneer we de hoeveelheid benodigde elektriciteit voor koeling konden verminderen konden we op tijd openen."

Tecochill
"Hier komen de door motoren aangedreven chillers van Tecochill om de hoek kijken." Tecogen chillers kunnen op de locatie koeling genereren met behulp van een aardgasmotor. Op hetzelfde moment wordt afvalwarmte opgevangen. Op die manier wordt zowel gekoeld water als warm water in één proces geproduceerd. De teeltfaciliteit kon toch zonder stroom openen omdat de Tecochill slechts 2KW stroom verbruikt in vergelijking met 300KW voor een gelijkwaardige elektrische chiller.

Win-winsituatie
Het kost veel geld om een indoor farm te beginnen. Om te kunnen concurreren moesten ze hun operationele kosten zorgvuldig beheersen. Op die manier konden ze hun investeerders snel terugbetalen en uitbreiden met een volgende faciliteit. Zo konden ze tegelijkertijd hun operationele kosten verlagen en hun stroomtekort oplossen. Een win-winsituatie.

Dubbele efficiëntie, helft van de kosten
Dalton legt uit dat de operationele kosten van de Tecochill-installatie de helft zijn van die van een elektrische chiller-installatie. Het probleem met het stroomtekort is opgelost. De Tecogen chiller zorgt daarnaast dat de uitstoot van broeikasgassen met 40 tot 60% verminderd wordt. "Steeds meer bedrijven die willen uitbreiden kunnen tijdens piekuren niet genoeg stroom krijgen van de nutsbedrijven. Wanneer je meer dan € 91.950,00 per jaar aan energiekosten hebt, onbetrouwbare stroom of een tekort aan stroom hebt, kan Tecochill een oplossing zijn," benadrukt Dalton.

De federale overheid van de VS biedt momenteel een investeringsbelastingkrediet van 40% aan iedereen die in 2024 in deze technologie investeert.

Voor meer informatie:
Dalton Allaben, Sales Engineer
Tecogen
[email protected]
www.tecogen.com

Publicatiedatum: