Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Microgroenten meer delicatesse dan decoratie"

Microgreens uit regionale teelt genieten al enkele jaren een toenemende populariteit in Duitsland. Het jonge bedrijf vollgepackt, gevestigd in Meerbusch, houdt zich ook bezig met het telen van deze fijnbladige groenten op zeer kleine ruimte. En met succes: dankzij doordachte assortimentsuitbreidingen en partnerschappen en de voortdurende optimalisatie van het teeltproces, zijn de microgreens nu in ongeveer 30 verschillende soorten beschikbaar, niet alleen voor regionale restauranthouders, maar ook voor liefhebbers in de bovenregionale sector.

Na de eerste succesvolle proeven verhuisde Jörn Christiaens in 2021 naar een moderne teeltlocatie in Meerbusch. In de jaren die volgden, werd het productportfolio uitgebreid van aanvankelijk drie rassen tot ongeveer 30 rassen. "In principe kunnen we alle variëteiten het hele jaar door telen, maar naar sommige is meer vraag per seizoen. Erwtenmicrogreens blijven het populairst," zegt Christiaens en hij voegt eraan toe: "We zien een aanzienlijke toename van de vraag, vooral tijdens feestdagen zoals Kerst en Pasen. Verder is de vraag meestal iets hoger in de herfst en winter, hoewel bepaalde rassen, zoals zonnebloem- en radijsmicrogreens, vooral populair zijn in de zomer vanwege hun frisse smaak. Vanwege vakantiesluiting bij enkele van de restaurants waaraan we leveren, hebben we onze teelt in de zomer van 2023 tijdelijk met 20% verlaagd."

Jörn Christiaens is de CEO en medeoprichter van de start-up vollgepackt.

Delicatesse in plaats van decoratie
Tot enkele jaren geleden domineerde het Nederlandse bedrijf Koppert Cress de Europese markt voor cressen. De laatste jaren is er echter een aanzienlijke toename van regionale initiatieven en teeltprojecten. Regionale cressen zijn duidelijk in de mode en hebben het voordeel van kortere transportroutes, weet Christiaens. "Koppert heeft zeker de weg voor ons geëffend en cress naar de horeca gebracht. Ons doel is echter om microgreens verder te brengen. Onder het motto: microgreens, van decoratie tot delicatesse, creëren we nog meer producten zoals pesto's en oliën en werken we aan recepten met microgreens als hoofdbestanddeel."


De microgreens worden verticaal geteeld op vijf niveaus en tot twee meter hoog.


Verpakte microgreens

Succesvolle partnerschappen en afzetstructuur
Tot de belangrijkste afnemers van de microgreens behoren horecagelegenheden in de omgeving. Maar dankzij de samenwerking met de naburige delicatessenzaak Bos Food kunnen liefhebbers van cressen in heel Duitsland bediend worden. "We hebben ook onze eerste licentiepartner, vollgepackt Berlin, die gevestigd is op de groothandelsmarkt aldaar. In eerste instantie was het een casestudy voor ons. We wilden testen of we andere mensen konden laten zien hoe je een teeltbedrijf opzet en succesvol runt. We sluiten niet uit dat we in de toekomst soortgelijke structuren in andere regio's zullen opzetten. We staan echter ook open voor traditionele groenten- en fruithandelaren die onze microgreens of die van onze licentiepartners op de markt willen brengen."

Voor meer informatie:
Jörn Christiaens
Vollgepackt GmbH
Böhlerstraße 1
40667 Meerbusch, Duitsland
Tel.: +31 (0)211 8680 8640
[email protected]
[email protected]
www.vollgepackt.com

Publicatiedatum: