Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkwekers zien voordelen in tijdelijk coaten met Redufuse IR

Opkweekbedrijven doen er alles aan om het perfecte uitgangsmateriaal voor hun klanten te maken. In perioden met hoge instraling hebben kwetsbare jonge komkommerplanten extra bescherming nodig. ReduFuse IR van ReduSystems kan dat, zo hebben teeltmanager Leon van Mil uit Nederland en Achim Gernert uit Duitsland ervaren. Deze tijdelijke coating weert infraroodstraling en maakt het doorgelaten licht diffuser, waardoor hun planten minder stress ervaren en beter groeien onder extreme buitenomstandigheden.

Leon van Mil is teeltmanager bij Vreugdenhil Young Plants in De Lier. Het bedrijf is gespecialiseerd in de opkweek van warme groenteplanten, wat plaatsvindt op meerdere vestigingen. "Komkommerplanten zijn gevoelig voor warmtestress", is zijn ervaring. "In de periode juni-augustus moet je ze daar extra tegen beschermen, vooral in de eerste opkweekfasen. Het beweegbare schermdoek dat we jaarrond gebruiken – ook om energie te besparen – is niet altijd toereikend. Bovendien neemt dat ook PAR-licht weg, wat ten koste gaat van de groei. Tijdelijke coatings zijn voor de heetste maanden een nuttige aanvulling, waardoor je het beweegbare scherm minder hoeft in te zetten en een prettiger en stabieler groeiklimaat krijgt. Daar hebben we inmiddels een brede ervaring mee opgebouwd."

Leon van Mil, Vreugdenhil Young Plants: "Onder Redufuse IR blijft het voelbaar koeler, terwijl er veel diffuus licht binnenkomt. Mijn ervaring is dat zowel planten als mensen zich dan beter voelen en dus ook meer presteren."


Leon van Mil

Veel producten getest
In 2023 liet Van Mil voor het eerst ReduFuse IR aanbrengen door loonbedrijf Veldhoven, eveneens gevestigd in De Lier. In de jaren daarvoor had hij in andere gewassen ook andere producten getest, waaronder ReduSol en ReduHeat. "Als je in de kas bent, kun je echt merken dat elk product een heel eigen werking heeft", vervolgt de teeltmanager. "ReduSol neemt vrij veel licht weg over een breed spectrum, wat niet altijd is wat wij zoeken. ReduHeat laat minder warmtestraling door, terwijl het PAR-licht wel goed wordt doorgelaten. Dat is al beter. ReduFuse IR benadert het beste wat wij graag zien: effectieve warmtereductie en een relatief hoge lichttransmissie in het PAR-gebied, terwijl het licht bovendien diffuus wordt gemaakt. Daardoor dringt het groeilicht dieper door in het gewas."

De eerste toepassing in 2023 vond plaats op één van de twee locaties waar in de zomer komkommerplanten staan. "De kassen verschillen in hoogte", licht Van Mil toe. "De lagere kas heeft ook minder luchtingscapaciteit, wat de klimaatbeheersing nog uitdagender maakt. Die kwam dus als eerste in aanmerking voor behandeling met ReduFuse IR."

Minder schermuren
Het is de teeltmanager en zijn plantjes goed bevallen, vertelt hij in maart van het nieuwe jaar. "De diffuserende eigenschappen vind ik erg prettig", licht hij toe. "Niet alleen op zonnige dagen. Juist wanneer het bewolkt is, merk je goed dat deze coating minder licht wegneemt dan ReduSol. In combinatie met het betere klimaat en minder schermen en ventileren via de luchtramen, betekent het ook dat je gemiddeld meer vocht en CO₂ in de kas hebt en dat de planten net wat lekkerder groeien. We krijgen er dit jaar een grote nieuwe locatie bij, waardoor er veel gaat veranderen in het teeltplan. Het plan is om dit jaar opnieuw verschillende coatings te testen en bij goed resultaat ruimer in te zetten. Welke waar worden toegepast, hangt af van de kas en de kasinrichting, en uiteraard de geteelde gewassen."

Meer hete zomers
Achim Gernert van Jungpflanzen Gernert GbR uit Albertshofen (Duitsland) is eveneens te spreken over de werking van Redufuse IR. Het bedrijf kweekt een grote variatie van groente- en siergewassen op voor telers, sinds 1992 uitsluitend in kassen. De jongste kas van twee ha dateert uit 2019 en is voorzien van full LED en scherminstallaties.
De klimaatomstandigheden in het aan de rivier Main gelegen Albertshofen, niet ver van Würzburg, verschillen wel van die bij collega Vreugdenhil, dat nog geen tien km van de Noordzee ligt.

"Het kan hier 's zomers erg warm worden, zeker op de betonvloer waar onze planten staan", zegt de eigenaar van het negen hectare grote bedrijf. "Zonder coating op het dek kan op de vloer gemakkelijk 50°C worden. Onder een zonnescherm is dat tien graden minder, maar nog altijd te heet. Met ReduFuse IR op het dek kunnen we het op zonnige dagen zonder scherm beperken tot 30 °C. Dat maakt een groot verschil. Ik zou echt niet meer zonder willen."

Dikker laagje
Nu er in heel Europa vaker extreem warme zomers zijn, wil Gernert niet op coatings bezuinigen. Eind mei, begin juni wordt de komkommerafdeling als eerste gecoat. "Toen we zeven of acht jaar geleden voor het eerst ReduFuse IR toepasten, gebruikten we 13 emmers per hectare", weet Gernert nog. "De zomers lijken echter steeds extremer te worden en inmiddels gebruiken we vier emmers meer. In juli/augustus komen ook de afdelingen met tomatenplantjes aan de beurt. Het mooie van ReduFuse IR is dat we meestal geen zonnescherm meer hoeven dichttrekken. Daar heb ik echt een hekel aan, omdat het dan snel te vochtig en te warm wordt in de kas. Onder ReduFuse IR blijft het voelbaar koeler, terwijl er veel diffuus licht binnenkomt. Mijn ervaring is dat zowel planten als mensen zich dan beter voelen en dus ook meer presteren."

Voor meer informatie:
Lumiforte
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
Tel: +31 (0)13 507 53 99
[email protected]
www.redusystems.com
*ReduSystems is een merk van Lumiforte

Publicatiedatum: