Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit is niet zomaar een koelmachine, dit is een doorbraak"

Het koelen van producten in minder dan een uur en het verlengen van de houdbaarheid met 68% is het resultaat dat is bereikt met de Freshxpress Rapid Cooling Tunnel. Het is een technologisch systeem uitgevonden door Michael Panuccio die oorspronkelijk met dit idee kwam om druiven voor zijn eigen familieteeltbedrijf in Mildura, Australië, af te koelen. In de loop der jaren heeft Michael het getest op allerlei gewassen, inclusief bloemen, en bij allemaal is gebleken dat de houdbaarheid met 68% is toegenomen. Deze gepatenteerde technologie wordt in Australië erkend door overheidsbeurzen en de media en de familie Panuccio biedt nu dezelfde technologie aan andere telers en bedrijven aan om hen te helpen hun werkzaamheden soepel te laten lopen.

Met de klok mee: 2 eenheden render, 4 eenheden render en 6 eenheden render (Voor meer informatie over Freshxpress, het Rapid Cool-systeem, de geschiktheid voor verschillende industrieën en meer).

Belang van snelle koeling
Het is erg belangrijk om de koelketen vanaf het moment van oogsten tot aan het moment van verkoop te behouden. Snelle koeling verbetert en beïnvloedt de koelketen enorm, legt Panuccio uit. "Elk uur dat wordt bespaard, staat gelijk aan één extra dag houdbaarheid, en wij kunnen dit in een kwestie van minuten doen. Als je de houdbaarheid van het gewas verlengt, kun je ze naar bestemmingen sturen die anders misschien moeilijk te bereiken waren in het verleden. Het is cruciaal om producten snel af te koelen om het verlies van koolhydraten en vitaminen door contact met zuurstof te vertragen, waterverlies door transpiratie te verminderen en bederf te verlagen. Dit snelle koelsysteem stelt producenten in staat om het meest vers mogelijke groenten, fruit en bloemen aan te bieden."

Hoe het allemaal begon
Michael Panuccio is een derde generatie teler en zijn familie exporteert al 30 jaar over de hele wereld. Ze hebben nieuwe innovatieve ontwikkelingen gebracht in het koelketenbeheersysteem gedurende de afgelopen 40-50 jaar, waardoor aanzienlijke verbeteringen in koelverpakkingstechnologieën zijn gecreëerd. "Omdat we op een eiland zitten, moesten we goed worden in het leveren van het product in de beste staat. Als we het per container 2-3 weken zouden sturen, is het net zo vers als de dag dat het werd geplukt."

Ze bedachten de technologie oorspronkelijk voor zichzelf, omdat hij hun druiven binnen een uur na de oogst wilde afkoelen. "Ik liep al een tijdje met het idee rond, en toen ik eindelijk de juiste persoon ontmoette, een specialist in naoogst die ook de begassingkamer ontwierp. Hij bracht me in contact met de juiste mensen, en ongeveer 4-8 maanden later gaven we opdracht tot de bouw van de eenheid, en het werkte heel goed."

Het snelle koelsysteem dat ze hebben ontwikkeld, stelt ons in staat om te oogsten, in te pakken, snel af te koelen en de producten op tijd te verzenden. "Bijvoorbeeld, een karton van tien kilogram druiven duurt 18-24 uur om van een omgevingstemperatuur van 35°C naar 1 of 2°C te gaan bij gebruik van conventionele koelmethoden. Ons snelle koelsysteem kan dit in één uur. Er zijn veel voordelen, waaronder niet alleen een langere houdbaarheid, maar ook een beter kwaliteitsprofiel."

Om onafhankelijke resultaten te verkrijgen, kwamen ze samen met een onderzoeksgroep, wereldwijd bekend als CSRIO, en ze wisten snel dat ze iets heel goed deden. "Iemand anders stelde ons voor om ons aan te melden voor het NID (New Industry Development) programma. We wonnen het beste idee in Australië met ons product. Daarna werden we genoemd in een tijdschrift, en sindsdien begonnen we veel telefoontjes en interesse te krijgen. Op dat moment waren we nog niet klaar om het te commercialiseren."

Het testen van het snelle koelsysteem op allerlei gewassen
"Het nieuwe koelsysteem toont opmerkelijke prestaties, bekrachtigd door uitgebreide tests tijdens Freshxpress-proeven. Tijdens deze proeven werden vergelijkingen gemaakt tussen traditionele en innovatieve snelle koelmethoden, resulterend in een aanzienlijke verlenging van de houdbaarheid met 68%. Typisch vereiste het conventionele proces 12 tot 23 uur om bloemen af te koelen, terwijl met het snelle koelsysteem de temperatuur van rozenstelen werd verlaagd van 21°C naar 1,5°C in minder dan 15 minuten zonder schade aan de bloemen te veroorzaken.

Dit snelle koelproces stopt effectief de groei van sporen op de bloemen zonder chemicaliën of stikstof, en biedt een droge en unieke oplossing. Het maakt niet uit welk type bloem het is, de snelste manier om het in leven te houden is de hitte eruit halen. Zelfs maïs, dat het moeilijkste product is om af te koelen omdat het vanaf het moment dat het wordt geoogst zijn eigen warmte genereert en zeer snel achteruitgaat. Het Freshxpress-systeem kon de temperatuur van 40 graden naar 1,5°C verlagen in 1 uur en 15 minuten."

Klaar voor commercialisering
De familie Panuccio gebruikt het systeem al meer dan 10 jaar, maar ze begonnen het pas te commercialiseren vlak voor de pandemie. "Het duurde lang omdat je het moet kunnen leveren, als het product werkt. Je moet de vaardigheid aan het concept kunnen evenaren. Om te zorgen dat ons product goed op de markt komt, werken we samen met Greenleaf Enterprises, een bedrijf voor bedrijfsanalyse, inzicht en innovatie, om het bedrijfswaardevoorstel te bevestigen."

"We zijn niet alleen ingenieurs, we hebben de machine met een doel gebouwd en delen nu de technologie met de wereld en de verschillende industrieën. We zijn bijvoorbeeld ook in contact met iemand die vier grote bloemenbedrijven in Afrika heeft. Samen met haar bespreken we wat er nodig en gewenst is in deze industrie," voegt Panuccio toe.

De machines kunnen overal ter wereld worden verzonden omdat ze in modules zijn gemaakt, legt hij uit. "Een kleine teler met honderd kilo bloemen per uur kan het gebruiken, maar je kunt er ook een hebben voor duizend kilo per uur. Het maakt geen verschil omdat het heel gemakkelijk is om op te schalen of af te schalen, aangezien het modules zijn."

Ze kunnen niet alleen adviseren over de koelfase, maar ook over de naoogst en verpakking. "We hebben ook ervaring met het verpakken van het product. We deden de eerste vacuümverpakking van druiven met de Zwitserse machine VC999. We ontwikkelden een eenrichtingsademende film, en de resultaten zijn verbazingwekkend. Deze methode kan worden toegepast op andere gewassen, inclusief bloemen."

Toekomstplannen
Ze zijn klaar om hun machines over de hele wereld te verzenden. "We weten al dat naarmate de markt zich ontwikkelt, wij met haar zullen ontwikkelen. We hebben partners gericht op markten zoals de VS, Duitsland en Afrika."

Voor meer informatie:
Michael Panuccio
Freshxpress
[email protected]
www.fresh-xp.com

Publicatiedatum: