Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farming kan de (glas)tuinbouw een boost geven

In het Vlaamse stadslandschap strijden landbouw, industrie, recreatie, natuur en verstedelijking om kostbare ruimte, waardoor het oprichten van glastuinbouwbedrijven zowel in verstedelijkt of industrieel gebied, als op het platteland uitdagend is. De huidige oppervlakte moet beter benut worden door het ruimtelijk rendement te verhogen. De vertical farms van Inagro zetten in op nieuwe projecten en onderzoeken om de (glas)tuinbouw een boost te geven.

PlantGoed: ontwikkelen en inzetten van diverse innovaties bij de opkweek van plantgoed voor jaarrond plantgoed- en zachtfruitproductie
Met het PlantGoed-project beoogt Iangro een jaarrondproductie van zachtfruit (aardbei, framboos,..) en van het desbetreffende plantmateriaal. Nieuwe jaardeelinvullingen zullen worden ontwikkeld alsook de opkweekmethodes die het kwalitatieve plantgoed moeten leveren voor die productiesystemen. Door technieken als 'computer vision' en 'vertical farming' af te stemmen op de specifieke processen in de deelsector wil Inagro tot een hoge productkwaliteit en een efficiƫntere benutting van arbeid en grondstoffen komen.

Vertical farming biedt mogelijkheden voor continue productie van preiplanten
In de gangbare praktijk worden preiplanten in Vlaanderen in vollegrond opgekweekt. Dit gebeurt op zaaibedden onder glas, in folietunnels of gewoon in openlucht. Voor de vroegste zomerprei, die al vanaf eind februari wordt geplant, wordt vaak een beroep gedaan op preiplanten opgekweekt in bijvoorbeeld Zuid-Europa of Marokko. Hierdoor ontstaat ook het risico op het insluipen van bodemgebonden ziekten. Om jaarrond prei te kunnen telen is het van groot belang om het hele jaar door over uniform en kwaliteitsvol plantgoed te beschikken. Sinds 2022 wordt geƫxperimenteerd met de teelt van preiplantgoed in gesloten meerlagenteelt.

Testen van biostimulanten
Het testen van biostimulanten is best uitdagend omdat de werking van die middelen vaak complex is en onder verschillende omstandigheden tot verschillende resultaten kan leiden. Een tot in de details controleerbare teeltomgeving zoals een vertical farm laat toe om gericht te focussen op die ene factor die van belang is, namelijk het effect van de biostimulant. Dit kan onder meer gaan om de bevordering van opname van voedingsstoffen, een snellere groei van groene delen of wortels, een verhoging van de kwaliteit,... Het uniforme klimaat in de vertical farm laat toe om overal en steeds onder identiek dezelfde condities te testen. Die kunnen optimaal of net suboptimaal worden ingesteld, afhankelijk van het werkingsmechanisme en het beoogde effect. Naast lopende onderzoeksprojecten, stelt Iangro hun vertical farms beschikbaar voor contractonderzoek voor bedrijven die hun innovaties willen testen of demonstreren.

Vertihydro: ontwikkeling van een innovatief verticaal meerlagenteeltsysteem
In 2020 werd het project Vertihydro, 'verticale hydro-installaties voor optimaal ruimtegebruik in de serre bewerken' opgestart. Het project richt zich op de ontwikkeling van hoge verticale teeltsystemen in de kas om zo de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Voor de realisatie van een verticaal meerlagenteeltsysteem, heeft Inagro ruimte gereserveerd in de 12 meter hoge gevelkas van Agrotopia. Het ontwerp en de uitvoering van dit teeltsysteem zijn via een aanbesteding toevertrouwd aan Urban Crop Solutions.

In tegenstelling tot de eerder genoemde projecten en onderzoeken die zich in een gesloten vertical farm situeren, zal bij dit nieuwe systeem optimaal gebruik worden gemaakt van zonlicht. Zo worden de voordelen van een serre gecombineerd met de precisie van een gesloten systeem, wat resulteert in een teeltomgeving met maximale flexibiliteit.

Maarten Ameye, onderzoeksleider voor tuinbouw onder afdekking, legt uit dat het nieuwe verticale teeltsysteem zich in eerste instantie zal richten op bladgroenten, aardbeien, en kiem- en microgroenten. "We richten ons specifiek op de teelttechniek van gewassen die van essentieel belang zijn voor de glas- en stadstuinbouw, om zo onze telers en stakeholders in deze sectoren te ondersteunen. De opgedane kennis en inzichten zullen vertaald worden naar de huidige systemen en serres om de glastuinbouw van vandaag verder te innoveren en te verduurzamen. Aanvullend kunnen we, op basis van de resultaten, advies verstrekken voor de praktische implementatie van dergelijke systemen, zowel op lokaal als internationaal niveau", vertelt Maarten Ameye, afdelingshoofd tuinbouw onder afdekking Inagro.

Na validatie worden de systemen beschikbaar gesteld als proefplatform voor technologie-ontwikkelaars en kennisinstellingen, waardoor ze samen met telers innovaties op het gebied van hoog verticaal telen kunnen ontwikkelen en benutten.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: