Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische vertical farm pioniert in de teelt van waterlinzen

GreenOnyx is een vertical farm in Tel Aviv en is gespecialiseerd in de teelt van zoetwaterlinzen. Medeoprichter en Chief Executive Officer Dr. Tsipi Shoham heeft een achtergrond in de medische sector in celbiologie en kankeronderzoek. Tsipi ontdekte de gezondheidsvoordelen van het eten van groenten en lanceerde daarom in 2013 GreenOnyx. Ze wilde de voedselteelt in de wereld veranderen en zocht daarom antwoord op twee hoofdvragen: wat moet er geteeld worden en hoe moet het geteeld worden?

"Het probleem is niet dat mensen geen groenten willen eten, maar dat het lastig is om ze op een manier te telen dat verspilling voorkomt en emissies vermindert", vertelt Tsipi.


Tsipi Shoham

Hoe-vraag
Het antwoord op de hoe-vraag is een volledig autonome oplossing die afvalniveaus vermindert tot 6-8%. GreenOnyx heeft daarom een vertical farm ontworpen. Elke fase van de teelt, van zaaien tot oogsten en verpakken, is volledig geautomatiseerd. Daarmee kan de precisie en efficiëntie gegarandeerd worden gedurende het hele proces.

Eenvoudig te integreren in gebouwen
De compacte vorm maakt het mogelijk om de farm eenvoudig in bestaande gebouwen en andere ruimtes dicht bij consumenten te integreren. Daardoor zijn er geen verliezen als gevolg van kortere seizoenen en wordt de CO2-uitstoot van de farm verkleind. De systemen maken jaarronde teelt mogelijk. Daardoor kan er tot 100 keer meer geteeld worden per vierkante meter vergeleken met traditionele methoden. De uitstoot van de vertical farm wordt verder verkleind door een efficiënt gebruik van land, water en energie. Ook zijn er geen gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica en andere gifstoffen meer nodig.

Zes weken
"We hebben onze vertical farm midden in Tel Aviv gebouwd op de vijfde verdieping van een industrieel gebouw. We hoeven geen grote afstand meer te overbruggen, omdat onze grootste klant direct naast ons zit. Met ons systeem hebben we een schone omgeving gecreëerd om verse groenten te telen. De groenten zijn maximaal zes weken houdbaar," legt Ben Kidron, Chief Revenue Officer bij GreenOnyx, uit.

99,9%
"Consumenten weten niet wat de wereld allemaal te bieden heeft op het gebied van voedsel. Op dit moment wordt 99,9% van de eetbare voedselbronnen niet benut. Tijdens het onderzoek naar deze 99,9% ontdekten we waterlinzen. Het is de kleinste groente ter wereld en kan met een hogere dichtheid worden geteeld dan elk ander gewas dat we in verticale tuinbouw hebben gezien," zegt Tsipi.

Zes cm
Veel gewassen in vertical farms hebben ongeveer 60 cm per laag nodig voor de planten, lichten en andere apparatuur. Waterlinzen kunnen echter geteeld worden met zes cm tussen elke laag. Het productieve oppervlak wordt daardoor vertienvoudigd. Ook verdubbelt de biomassa van waterlinzen binnen 48 uur. Sla daarentegen heeft vier tot vijf weken nodig om te groeien. Dit vertaalt zich naar meer opbrengst met minder water, ruimte en energie. Wanneer waterlinzen in een steriele verpakking in de koelkast bewaard worden zijn ze zes weken houdbaar.

Smaak
"Waterlinzen zijn voedzaam en makkelijk te consumeren. Ze nemen de smaak van de omliggende gerechten zoals rijst op. Het lijkt op groene kaviaar en kan aan elk gerecht worden toegevoegd zonder dat de smaak verandert," legt Tsipi uit. "De structuur is sprankelend en levend. Het lijkt op verwerkt voedsel, maar is gezonder. Het is misschien wel de gekste ontdekking die ik ken."


Wanna Greens

40 ton
GreenOnyx teelt en verpakt ongeveer 40 ton waterlinzen per jaar in de 1.400 vierkante meter grote faciliteit. De waterlinzen, die Wanna Greens heten, worden geserveerd in restaurants in Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Astronauten
GreenOnyx heeft in samenwerking met NASA waterlinzen naar de ruimte gestuurd. De kleine groenten voorzien astronauten van broodnodige voedingsstoffen tijdens lange missies. Ze worden daarnaast direct aan consumenten verkocht. Met abonnementen kunnen consumenten makkelijk toegang krijgen tot Wanna Greens. De laatste manier van verkopen is business tot business aan bijvoorbeeld supermarkten. Met de vertical farm van GreenOnyx kunnen ondernemers zelf een farm kopen en groenten distribueren via hun bezorgsysteem met een wit label.

Mogelijkheden
"We willen er eerst voor zorgen dat supermarkten en consumenten gewend zijn aan het product. We willen het eerst introduceren bij de grote massa," vertelt Ben. "We verwachten dat we een goede toekomst voor ons hebben. We zijn benieuwd wat we met dit volledig steriele teeltsysteem nog meer aan telers en aan consumenten kunnen bieden," zegt Tsipi.

Voor meer informatie:
Tsipi Shoham, CEO en medeoprichter
Ben Kidron, CRO
GreenOnyx
[email protected]
www.greenonyx.ag

Publicatiedatum: