Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen copy-paste van kasinstellingen voor teelt in vertical farm

Het ontwerpen van een teelt in een vertical farm is geen simpele copy van kasinstellingen. In een indoor farm worden de teeltomstandigheden op een andere manier geregeld dan in een kas. Er is geen zonlicht en al het licht wordt dus geleverd door (LED) lampen met een andere spectrale samenstelling en een andere energiebelasting (geen stralingswarmte) in vergelijking met zonlicht. Dat valt te lezen in het rapport "Guidelines for cultivation in a vertical farm" van de WUR. Verder wordt de lucht voortdurend geconditioneerd (gekoeld en ontvochtigd) en circuleert het met vooraf ingestelde windsnelheden, wat van invloed kan zijn op het vermogen van het gewas om latente warmte af te geven en daarmee op de opname van water en voedingsstoffen.

Bovendien is een vertical farm niet of minder afhankelijk van buitenomstandigheden dan een kas en geeft dat meer vrijheid bij het toepassen van teeltrecepten (binnen systeemgrenzen) vergeleken met een kas. Met steun van de Club van 100 is dit rapport tot stand gekomen waarin richtlijnen worden beschreven die een teler handvatten biedt bij de start van een teelt in een vertical farm. Verschillende aspecten worden beschreven die in overweging moeten worden genomen, met opties, om tot een teeltontwerp te komen. Ook worden ervaringen van vijf Vertical Farming-bedrijven gerapporteerd, in anonieme vorm, waaruit blijkt dat er vanuit de sector stappen worden gezet in de richting van openheid en samenwerking.

Bron: WUR

Publicatiedatum: