Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinders vechten concurrentie 'dure centrale huisvesting' aan

Tuinders die beroep aantekenden tegen realisatie van huisvesting van arbeidsmigranten bij hen in de polder door een projectontwikkelaar, zijn deze week door de rechter in het ongelijk gesteld. De rechter betrok de tuinders in de zaak, omdat zij mogelijk last kunnen gaan ondervinden van de huisvesting. Zij concurreren namelijk op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten in de polder met het project, weet de rechter.

Toch slaagden de tuinders er niet in de afgegeven omgevingsvergunning voor de rechter onderuit te halen met argumenten, zo blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Overijssel van 24 april.

De bestreden vergunning is in het voorjaar van 2023 door de gemeente Kampen verleend. Het gaat om een project in de Koekoekspolder, een groot glastuinbouwgebied in IJsselmuiden. Daar werken veel arbeidsmigranten die nu onder meer reguliere woningen in het steden en dorpen in de buurt bezet houden. Daarom kwamen gesprekken op gang met de gemeente met uiteindelijk als plan realisatie van twee pilots voor huisvesting in de polder.

Voor het nu bestreden project van een projectontwikkelaar kneep de gemeente een oogje toe. Maximaal 120 arbeidsmigranten huisvesten mag namelijk eigenlijk niet volgens het bestemmingsplan Agrarisch-Glastuinbouw, maar op voorwaarde dat de arbeidsmigranten in de polder zouden komen te werken mocht het dan toch.

Hoge tarieven
De tuinders wijzen erop dat dat niet handhaafbaar is en vrezen dat het ook niet nageleefd zal gaan worden. Hun vrees wordt daarbij versterkt doordat na het uitbreken van de oorlog er Oekraïeners gehuisvest zijn in de polder. Ook wijzen zij erop dat het project financieel niet uitvoerbaar is, omdat er geen behoefte is aan grootschalige centrale huisvesting, maar juist wel aan huisvesting bij de tuinder. Dat is door een klankbordgroep ook aan de gemeente geadviseerd.

De huidige huisvesting is ook te duur. De tuinders wijzen op een tarief van 135-140 euro per week. Dat is, gelet op de huidige (lage) lonen in de sector, te hoog voor arbeidsmigranten die bij hen werken. Volgens de tuinders ligt de gangbare prijs op 75 euro per bed per week.

Ook andere beroepsgronden, onder andere over niet goede inpassing van het project in de glastuinbouwgebied, slaagden niet. Hoger beroep is nog mogelijk.

Omwonenden die beroep aantekenden uit vrees voor geluidsoverlast kregen van de rechter wel gelijk. De rechter heeft twee aanvullende voorschriften opgelegd ter voorkoming van geluidsoverlast.