Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groei aardwarmte in Nederland hapert

De productie van aardwarmte is in 2023 nog niet toegenomen. Dat bekende feit benadrukt Geothermie Nederland nog maar eens in haar jaarverslag over 2023. De groei van aardwarmte in Nederland hapert om verschillende redenen. Er zitten meer dan 100 aardwarmteprojecten in de pijplijn, maar er zijn maatregelen nodig zodat de vele nieuwe initiatieven succesvol kunnen zijn en zo snel mogelijk warmte gaan leveren, stelt men in het jaarverslag.

Aardwarmte leverde in 2023 een besparing op van meer dan 193 miljoen m3 aardgas.

Met de in 2023 gewijzigde Mijnbouwwet moet een bedrijf dat aardwarmte wil gaan winnen eerst een zoekgebied aanvragen. Er waren in Nederland 83 vergunningen 'Toewijzing Zoekgebied voor Aardwarmte' in werking, waarvan 15 in 2023 (opnieuw) zijn verleend. Voordat daadwerkelijk met boren en testen kan worden gestart moet een startvergunning worden aangevraagd.

Er waren 18 'Startvergunningen voor Aardwarmte' in werking, waarvan er 4 Startvergunningen in 2023 zijn verstrekt. Ook zijn er 18 Vervolgvergunningen voor Aardwarmte in werking, die nodig zijn voor de exploitatie voor lange termijn. Daarnaast zijn er 4 vergunningen voor Wetenschappelijk Onderzoek en Beleid voor Aardwarmte verleend in 2023.

Download hier het jaarverslag.

Publicatiedatum: