Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: WKK is batterij nog de baas

De daling van de gasprijs is donderdag niet doorgezet. Nog altijd ligt de prijs fors hoger dan afgelopen maand. De TTF-daggasprijs opende vrijdagochtend op 33,7 euro per megawattuur. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit zakt juist weer wel, gedreven door stormachtige wind duiken de uurprijzen vanmiddag weer tot 0. Opvallend: in Belgiƫ zakt de prijs niet verder dan zo'n 30 euro per megawattuur op datzelfde moment tussen 14-15 uur.* De gemiddelde EPEX-dagprijs komt in Nederland vrijdag uit op 48,3 euro per megawattuur.


*Gasprijzen 14-15 uur via Nord Pool Group

In een terugblik op de roerige energieweek, met daarin ook sluiting van het Groningergasveld en het nieuws dat er (voorlopig) ook een streep gaat door plannen voor nieuwe gasboringen in de Noordzee vanwege stikstof, wijst AgroEnergy op 'een cocktail aan prijsopdrijvende factoren'.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 18 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

De onrust is in de kortetermijngasprijzen te zien, maar ook verderop. Uit de update van AgroEnergy citeren we: "Ook de termijnprijzen staan week-op-week stevig hoger. De gasprijzen tot eind 2025 waren deze woensdagmiddag 10 tot 15% opgelopen t.o.v. een week eerder. Het jaarcontract 2026 stond ca. 5% hoger terwijl 2027 en 2028 nagenoeg gelijk zijn gebleven. Dit geeft aan dat de eerder beschreven prijsopdrijvende factoren als relatief kortdurend worden ervaren en geen langetermijneffect zullen hebben op de vraag en/of het aanbod van gas en elektriciteit. De gasprijzen staan nu opvallend genoeg vrijwel exact op hetzelfde niveau als op de eerste handelsdag van 2024."

De elektriciteitsmarkt volgt de gasmarkt voor de contracten tot eind 2025, stipt men verder aan. "Op de periodes daarna zien we de hogere emissierechtenprijs doorwerken, en daar stijgt de elektriciteitsprijs aanmerkelijk harder dan de gasprijs."

In een vooruitblik wijst men erop dat het weer niet voor grote verschuivingen lijkt te gaan zorgen in de daggas- en EPEX-prijsvorming, omdat het nog wel even relatief koud blijft met na vrijdag beperkt wind en af en toe zon.

"Stabilisering van de Noorse gas-export en toename van de Amerikaanse LNG-export geven mogelijk ruimte omlaag op de termijnprijzen. Volledige de-escalatie op het geopolitieke toneel lijkt niet waarschijnlijk op de korte termijn, waardoor de prijzen een risicopremie blijven bevatten. Verdere escalatie kan de prijzen nog een verdere duw omhoog geven."

Wat is de rol van de WKK in de veranderende elektriciteitsmix? Op die vraag ging Robin Teeken afgelopen maand in bij een energie-evenement van BlueTerra. Een van zijn conclusies: de batterij is een concurrent voor de WKK voor kortetermijndiensten. Op de langere termijn wint de WKK het vanwege de beperkte opslagcapaciteit van een batterij.