Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe de Gecombineerde opgave voor de CO₂-regeling in te vullen

Wanneer geeft u uw aardgas- of warmtegebruik op in de Gecombineerde opgave? En wanneer vult u iets anders in? Met andere woorden: wanneer bent u als glastuinder CO2-plichtig en wanneer niet? RVO maakt duidelijk wat u moet invullen in welke situatie.



Wanneer bent u CO2-plichtig?
In twee situaties bent u CO2-plichtig.

U stookt aardgas binnen uw bedrijf (situatie 1)
U wekt de warmte en elektriciteit voor uw kassen op met een eigen WKK of ketel. In de opgave vult u de hoeveelheid aardgas (m³) in die u het afgelopen jaar heeft ingekocht. Ook als u een deel van de opgewekte warmte of elektriciteit heeft geleverd aan een ander glastuinbouwbedrijf. Dit doet u voor elke bedrijfslocatie onder Aardgasgebruik en CO2-uitstoot. U vindt de hoeveelheid aardgas op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Of u telt de 12 maandrekeningen bij elkaar op.

U koopt warmte in die wordt opgewekt met aardgas (situatie 2)
U koopt warmte in bij een energiebedrijf of (gezamenlijke) energie-BV voor de glastuinbouw. En uw warmteleverancier valt niet onder het Europees systeem voor emissiehandel (EU-ETS). In de opgave vult u de hoeveelheid warmte (GJ) in die u het afgelopen jaar heeft ingekocht. Dit doet u onder Warmteverbruik en CO2-uitstoot > Warmte van een gezamenlijke energie BV in de glastuinbouw:

  1. Kies voor de optie Nee bij de vraag: Viel deze energie BV in 2023 onder het Europees systeem voor emissiehandel (EU-ETS)?
  2. Vul de gegevens van de leverancier(s) in en de totale hoeveelheid ingekochte warmte (GJ).

Wanneer bent u niet CO2-plichtig?
U koopt warmte in van een ander glastuinbouwbedrijf (situatie 3) U koopt warmte direct in van een ander glastuinbouwbedrijf. Dus niet van een energiebedrijf of (gezamenlijke) energie-BV voor de glastuinbouw. U ziet in de opgave onder Tuinbouw onder glas: gegevens locatie… de vraag: Hoe heeft u deze kassen verwarmd in 2023? Hier kiest u voor de optie Op een andere manier.

U koopt duurzame warmte in (situatie 4)
U koopt warmte in die niet wordt opgewekt met aardgas. Bijvoorbeeld aardwarmte, stook biomassa of zonthermie. U ziet in de opgave onder Tuinbouw onder glas: gegevens locatie… de vraag: Hoe heeft u deze kassen verwarmd in 2023? Hier kiest u voor de optie Op een andere manier. Koopt u duurzame warmte in, en mengt uw leverancier deze bij met warmte die met aardgas is opgewekt? En valt de leverancier onder de EU-ETS? Voor de bijgemengde warmte geldt situatie 5.

U koopt warmte in van een EU-ETS-bedrijf (situatie 5)
U koopt bijvoorbeeld restwarmte in van een afvalverbrandingsinstallatie of elektriciteitscentrale. Uw warmteleverancier valt onder de EU-ETS. In de opgave vult u in dat u warmte afneemt van een EU-ETS-bedrijf. Dit doet u onder Warmteverbruik en CO2-uitstoot > Warmte van een gezamenlijke energie BV in de glastuinbouw:

  1. Kies voor de optie Ja bij de vraag: Viel deze energie BV in 2023 onder het Europees systeem voor emissiehandel (EU-ETS)?
  2. Vul het vergunningsnummer van uw warmteleverancier in.

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publicatiedatum: