Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sensoren om de elektrische geleidbaarheid van poriewater te meten

Lualtek is opgericht in 2021 in Comiso in Italië en biedt een compleet plug-and-play monitoringpakket aan waarbij sensoren, draadloze netwerken en AI-technologie worden geïntegreerd.

Het belang van poreus watergeleidbaarheid
De poreuze watergeleidbaarheid (ECp) is een belangrijke factor bij het handhaven van de groeimediacondities. Lualtek maakt gebruik van de WET150 SDI-12 bodemsensor van Delta-T Devices om ervoor te zorgen dat hun systemen goed presteren op dit gebied. De WET150 is een bodemsensor die vocht, temperatuur en de elektrische geleidbaarheid van poriewater meet.

Lualtek, ECp en de WET150
Andrea Angilletti van Lualtek legt uit waarom het bedrijf het belangrijk vindt om de ECp-waarde nauwkeurig te meten en hoe ze de WET150 gebruiken. "Vooral in de bodemloze tuinbouw is het belangrijk om de zoutconcentratie van de voedingsoplossing zowel bij het startpunt als bij het eindpunt (pot/teeltzak) te monitoren en te controleren. Een voedingsoplossing bestaat vooral uit water en meststof. De WET150 meet de elektrische geleidbaarheid van de vloeibare component in de bodem (poriewater EC)."

"We kunnen de elektrische geleidbaarheid in het substraat detecteren en vergelijken met de startwaarden van de elektrische geleidbaarheid in het irrigatiewater. Met deze informatie hebben we meer controle over de waterstatus van de planten die met ons systeem worden geteeld. Door regelmatig controles uit te voeren kunnen we slateelt verbeteren en het waterverbruik verminderen."

Andrea gaat verder: "Er zijn een aantal sensoren op de markt die de EC-waarde meten. We hebben voor de WET150 gekozen omdat hij direct nauwkeurig de EC-waarde kan leveren. Er zijn wel andere sensoren, zoals de TDR-technologie, die de ECb-waarde meten. Deze metingen geven geen indicatie van de in het bodemwater opgeloste ionen. De WET150-sensor kan de EC van het water berekenen en de EC-waarde in de voedingsoplossing van het substraat."

Nuttig voor telers
Andrea: "Het is voor telers veel nuttiger en belangrijker om de elektrische geleidbaarheid in de pot te weten en niet van de hele bodem. De zoutconcentratie van de oplossing is rechtstreeks van invloed op het wortelstelsel bij de toevoer van voedingsstoffen en regulering van osmose."

De geëxtrapoleerde gegevens van de WET150-sensor zijn makkelijk te vergelijken met de startwaarden van EC en eenvoudig te interpreteren. De WET150 wordt veel gebruikt in zowel academisch onderzoek als commerciële gewasteelt en is een goede sensor die geïntegreerd kan worden in precisiegewasbeheersystemen."

Voor meer informatie:
Delta-T Devices

Dominic Cahalin, Marcoms Coördinator
130 Low Rd, Burwell, Cambridge, CB25 0EJ VK
[email protected]
www.delta-t.co.uk

Publicatiedatum: