Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominiek Noppe, Vergro:

"Positieve winter belichte teelt"

Tholen - Handelsbedrijf Vergro kijkt tevreden terug op de winterhandel in tomaten en peren. Het perenseizoen was 'uitermate goed' volgens Dominiek Noppe en ook over de belichte tomatenteelt afgelopen winter is hij positief.

"Na een moeilijke vorige winter, waarbij de productie vanwege de gasprijzen voor een groot gedeelte stillag en er eigenlijk geen lokaal product beschikbaar was, hebben we deze winter weer de gehele winter belichte trostomaten uit België en Nederland kunnen verkopen. Hier is ook een goede vraag naar geweest. Enkel de losse tomaten en paprika's hebben we onder Eureka Fresh merk laten oogsten in Marokko. Die kwaliteit was heel goed en gedurende de winter was het een mooie aanvulling op ons lokale assortiment. De wagens komen rechtstreeks uit Marokko naar ons magazijn in Meulebeke toe, waardoor ze op de snelst mogelijke manier bij onze klanten terecht komen."

Op het moment is het voor de nieuwe oogst kasgroenten uit Nederland en België nog een lastige situatie. "Iedereen is vroeger gestart met planten, waardoor het kasgroentenseizoen ook vroeger is gestart dan de afgelopen twee jaar. Echter worden er nog veel mindere kwaliteit aan Spaans en Marokkaans product voor spotprijzen op de markt verkocht. De afgelopen weken zijn de tomaten al van €2,30 naar een prijs van onder de euro gegaan. Het is altijd lastig werken in een dalende markt, maar ik geloof dat dit in de komende weken wel opgelost zal zijn en we richting een stabielere markt gaan."

Peren
Het perenseizoen was uitermate goed, maar of richting de laatste maanden de prijzen van eind vorig seizoen gehaald worden, is nog maar zeer de vraag, vervolgt Dominiek.

Rond de perenmarkt lijkt heel het seizoen al een positieve stemming te hangen. Al vroeg bleek dat er in Italië minder volumes beschikbaar zouden zijn door de klimatologische omstandigheden, waardoor er veel bij Belgische exporteurs aangeklopt werd. "Toch hadden wij in het begin nog wel vrees dat we een moeilijk jaar tegemoet zouden gaan. De algemene schilkwaliteit was niet helemaal wat het moest zijn, waardoor we vreesden dat dit gevolgen kon hebben voor de afzet. We hebben echter gelijk onze klanten goed geïnformeerd van de situatie en elders waren er ook geen grasgroene peren voorhanden. Bovendien zijn we er in geslaagd om de grote volumes die we hadden in homogene wagens samen te stellen naar de verschillende wensen van onze klanten."


Het team van Vergro op de afgelopen Fruit Logistica

Het gevolg was, zo stelt de ondernemer, dat de vraag die er vanaf het begin was de gehele winter doorgelopen is. "We hebben eigenlijk vanuit heel Europa een constante hoge vraag gehad, waardoor er nooit druk is ontstaan om de peren kwijt te geraken. Dit is tot op het moment van vandaag nog altijd het geval. De vraag is nog altijd heel goed, maar dit moet ook wel. Het nieuwe seizoen lijkt namelijk 2 tot 3 weken vroeger te starten dan vorig jaar. Als er dan nog veel peren op voorraad zijn, kan dit veel druk op de markt geven. Echter zijn de peren in België al heel goed geruimd. Alleen in Nederland zit er, volgens ons, nog meer dan men denkt. De prijzen zijn al het gehele seizoen goed te noemen, maar dit zorgt er wel voor dat het nog maar de vraag is of we de prijzen die we vorig jaar in juli en augustus hadden dit jaar ook zullen krijgen."

Te veel appelvariëteiten
Waar de appelen het vorig jaar zeer moeizaam hadden, lijkt dat zich dit seizoen echter ook meer en meer hersteld te hebben. Toch geeft Dominiek aan dat er hier een trend ontstaat. "De prijzen van de appelen waren beter dan voorgaande jaren. De reden hiervoor ligt toch hoofdzakelijk in het feit dat er na het moeilijke vorige jaar veel appelbomen gerooid zijn. Van het massale aanbod van verleden jaar was hierom geen sprake meer. Echter zien we ook dat er in de appelen ook simpelweg stilaan te veel verschillende variëteiten zijn. Er komt te veel, wat eigenlijk niet door de markt geabsorbeerd kan worden. Dan lijkt een traditioneel ras als Gala het nog altijd wel goed te doen", zo legt de directeur van Vergro uit, wat naast haar handelsbedrijf ook een eigen fruitteeltbedrijf, D&G Fruit, beheert. "Ons voordeel is dat ons areaal met D&G voor zo'n 80 procent uit peren bestaat. Van de overige 20 procent appelen is Gala ons hoofdras. Gezien het feit dat deze twee een goed jaar hebben gekend, mogen wij met ons fruitteeltbedrijf toch ook niet klagen."

Eureka Fresh
Voor de zomer is de ondernemer dan ook positief gestemd. "Het ziet er mooi uit. De zomercontracten zijn iets groter dan de laatste jaren en onze vaste lijnen met klanten en leveranciers liggen vast. Daarnaast beginnen we een zeer mooi merk op te bouwen met Eureka Fresh, dat men ook al herkent in kwaliteit. Naast appelen, peren, aardbeien, paprika's, aubergines, prei, multicolor sla, tros-, losse- en vleestomaten, starten we dit jaar onder ons Eureka merk ook met cherrytomaten. We blijven eraan werken en willen het graag uitbreiden. Onze vaste trouwe leveranciers, die we geselecteerd hebben door de jaren, denken met ons mee om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen", zo besluit Dominiek.

Voor meer informatie:
Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke, België
+32 051 48 90 76
[email protected]
www.vergro.com