Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Stijging gasprijs gestopt

Voor het eerst in een week tijd zakte de TTF-gasprijs weer eens. De afgelopen zeven dagen dreef geopolitieke onrust, en bijgevolg de acties van gashandelaren, de gasprijs op. De daggasprijs opende donderdag op 31,15 euro per megawattuur op wat wederom een vrij koude dag voor de tijd van het jaar belooft te worden. Zelfs vorst aan de grond is gemeten vannacht.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 17 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Van een daling van de EPEX-dagprijs is donderdag ook sprake. De elektriciteitsprijs komt uit op 93,2 euro per megawattuur.

Het Groninger gasveld gaat definitief dicht, nu ook de Eerste Kamer daar onlangs mee instemde. De wet die de gaswinning in het Groningenveld definitief stopt, wordt aanstaande vrijdag symbolisch getekend. Dat gebeurt op de plek waar 65 jaar geleden voor het eerst gas werd gevonden. RTV Noord belooft live verslag te doen.

Het klinkt zo mooi, een warmtenet. Toch roept het fenomeen ook steeds meer twijfels op, signaleert EenVandaag dat er een item over maakt. Het 'probleem': de warmte is rammend duur. De maximumprijs van warmtenetwarmte is gekoppeld aan de prijs van aardgas door de Nederlandse overheid. Het systeem werkt alleen niet goed, omdat de prijs voor warmte van een warmtenet voor een heel jaar vaststaat, waardoor de prijs niet snel genoeg reageert op een daling van de gasprijs. Dezelfde koppeling aan de gasprijs speelt ook andere gasalternatieven zoals aardwarmte parten.

De Europese olie-afhankelijkheid bereikte in 2022 een nieuw record, becijfert Eurostat. De afhankelijkheid bedroeg 97,7% en was hoger dan in 2021, toen er nog sprake was van een daling.

In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. Dit is de grootste procentuele daling ooit in het handelssysteem, meldde de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) deze week. De grootste daling van de uitstoot vond plaats in de energiesector.

In de Voorjaarsnota kondigde minister Jetten van Klimaat en Energie extra klimaat- en energiemaatregelen aan om de klimaatdoelen voor 2030 in zicht te houden. Een van de aangekondigde maatregelen, naast een extra verhoging van de energiebelasting die tuinders treft (elders op dit kanaal meer hierover), is het verhogen van de nationale CO2-heffing voor dat deel van de industrie dat meer dan 50 Kton CO₂-uitstoot. De heffing – die in werking treedt vanaf 2028 – raakt ook de industrie die onder het EU ETS valt. Daarmee valt de effectiviteit te betwisten, stellen energie-analisten van bureau Publieke Zaken. Sterker, het kan de CO2-uitstoot over de grens jagen, het klimaatbeleid vertragen en de Nederlandse industrie verder in het nauw drijven. Lees hier hun analyse.

Het demissionair kabinet wil nog deze zomer met een website komen die eenduidig en centraal inzicht in netcongestie geeft. Informatie hierover is momenteel nog te versnipperd, erkent minister Jetten van Klimaat en Energie in reactie op Kamervragen van CDA'er Bontenbal. Jetten geeft in reactie op de vragen ook aan dat hij wil dat er standaardisatie komt voor vergoedingen voor netcongestiediensten om het net te stabiliseren.

Als onderdeel van het Nederlandse beleid om de emissies van broeikasgassen omlaag te brengen, wordt het door de overheid mogelijk gemaakt dat bedrijven hun CO₂ kunnen opvangen en opslaan. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van EZK blijkt onder meer dat op lange termijn er een concurrerende markt voor opslag van CO₂, zoals onder de Noordzee, kan ontstaan. Op korte termijn is er nog weinig keus. Wie SDE++-subsidie wil ontvangen is beperkt tot opslag in Nederland. De onderzoekers zien op termijn kansen voor een groot netwerk, ook grensoverschrijdend.