Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meiny Prins van Priva:

"De politiek moet ook kijken naar wat de glastuinbouw oplevert"

Priva ziet de tuinbouwsector herstellen van de energiecrisis, maar de sector moet wel voor blijven lopen op China. Dat vertelt Meiny Prins in gesprek met BNR.

De omzet van het bedrijf is verdeeld over de vier belangrijkste continenten van het bedrijf: Amerika, Europa, Afrika en Azië. Grote investeerders stelden internationaal grote projecten uit naar aanleiding van de inval in Oekraïne. De glastuinbouw heeft daar last van. Meiny: "Ik werk nu twintig jaar bij Priva en ik heb vier crisissen meegemaakt. Elke keer herstelt dat weer na een dip. De laatste jaren zijn er veel overnames geweest in tuinbouw Nederland."

Automatiseren
"Omdat we over de hele wereld verspreid zijn hebben we minder last van crisissen. Wij automatiseren het klimaat in gebouwde omgevingen. Dat is dus niet alleen in kassen. De kennis om een optimaal gewas te hebben is best wel groot en noodzakelijk. Het klimaat heeft namelijk een grote invloed op het gewas. Wij zijn de automatiseerder. We brengen alles wat planten nodig hebben in de kas. De laatste jaren hebben we vooral veel geleerd over verdamping via het blad."

Ruggengraat
Meiny vertelt dat hun installateurs heel belangrijk zijn. "Maar telers zitten achter de computer. (Klimaat) computers zijn de ruggengraat van een bedrijf maar niet het hart. Dat is de ondernemer, dus de teler. Volhouden is belangrijk in de sector."

Ze vertelt dat robots steeds meer gaan komen. "Het is de toekomst in de sector. Innovaties vinden altijd plaats op de grens van bedrijven, sectoren en landen. De crisis komt nooit alleen. Het is vaak een opstapeling van feiten. Denk aan de combinatie van de lockdown als gevolg van Covid en de inval in Oekraïne. We hebben groeikapitaal aangetrokken voordat de crisissen er kwamen."

Green belt
"Bij familiebedrijven moet je soms extra investeren in productontwikkeling. Wij kijken naar het tempo van de ontwikkelingen in de wereld. Onze drive is dat we waarde willen toevoegen op een manier die onze missie maakt. We willen het tempo van verduurzamen volgen."

Presentator Thomas maakt een statement: "Voedselteelt moet van het boerenland af de kas in." Meiny reageert: "Dat kan helemaal niet. Er zijn zoveel verschillende gewassen. We hebben te maken met veranderingen van werk en klimaatveranderingen. We hebben veel kennis opgebouwd hoe we zelfvoorzienend kunnen worden. Wij willen dat mensen drie ons groenten per dag eten. Daarvoor zijn duizenden hectare glastuinbouw nodig." Een green belt is een gebied rondom een stad heen waarop tuinbouw plaats vindt. "Het gaat uiteindelijk om de ondernemer. Als je stabiele energieprijzen kan garanderen en voldoende water is telen in een stedelijk gebied interessant."

Gevraagd naar de recente uitspraken van Klaas Knot zegt Meiny: "Je kunt niet alles over één kam scheren. In het noorden van Nederland heb je een cluster van glastuinbouw. De politiek moet ook kijken naar wat de glastuinbouw oplevert. Niet alleen naar de subsidie-belasting. In de politiek is het nog veel erger geworden dan vroeger. Er is gebrek aan politieke visie en lef en er wordt eindeloos doorgeëmmerd."

Bron: BNR

Publicatiedatum: