Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
private equity in de glastuinbouw

"Commitment investeerder zie je niet altijd aan geldbedrag"

Tholen - Tijdens het webinar over private equity in de glastuinbouw van I-Grow in het World Horti Center werd er een leuke poll georganiseerd. Deelnemers werden gevraagd om stellingen te beoordelen. Eén van de stellingen was of duurzaamheid het belangrijkste is in de teelt. Het overgrote deel van de deelnemers antwoordde daar positief op. Panellid Maarten Hermus van Innovation Quarter: "We moeten blijven nadenken hoe we de sector duurzamer kunnen maken. We moeten enerzijds kritisch op onszelf zijn, maar aan de andere kant moeten we open blijven, want we zijn een mooie sector. Die balans moeten we zien te houden."

De andere twee panelleden Frank Bogovic en Wilco Schoonenbeek, respectievelijk werkzaam bij Finance & Invest Brussels en Horticoop, beantwoordden ook vragen uit het publiek. Eén van de kerndoelen van Finance & Invest Brussels is het waarborgen van goed voedsel. Frank vertelt dat 50% van de startups in België gelokaliseerd zijn rondom Brussel. Wilco vertelt dat Horticoop telers wil helpen die te maken hebben met problemen in hun kas. Zo werken ze bijvoorbeeld samen met Skytree, gespecialiseerd in CO₂-afvang om die CO₂ vervolgens in de kas in te zetten.


Links Maarten Hermus van Innovation Quarter en rechts Wilco Schoonenbeek van Horticoop

Private equity in de glastuinbouw verwijst naar investeringen in bedrijven die actief zijn in de glastuinbouwsector door private equity-investeringsfondsen. De glastuinbouwsector heeft veel te maken met uitdagingen zoals klimaatverandering en is een fragiele sector. Voordat er investeringen gedaan kunnen worden is er specialistische kennis nodig.

De panelleden benadrukken dat het belangrijk is om niet te snel te investeren. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen investeringen in de complexiteit van de technologie en het uitbreiden van de technologie. Eén van de panelleden: "Het is belangrijk om te bekijken welke commitment investeerders laten zien. Dat kun je niet altijd aan het bedrag zien. 10 miljoen euro kan veel lijken, maar dat hoeft het niet te zijn als het bijvoorbeeld om een groot bedrijf gaat. Daar besteden ze soms dat bedrag al aan koffiezetapparaten."


Frank Bogovic van Finance & Invest Brussels en Horticoop

De panelleden vertellen dat het belangrijk is om op de juiste manier te investeren. Grote familiebedrijven zoeken naar investeerders die die bedrijven draaiende kunnen houden wanneer oprichters het bedrijf verlaten. Een vraag uit het publiek: hoe zit het met de bloemen- en plantensector? Frank: "Daarin zijn investeringen ook heel belangrijk. Investeringen in deze sectoren zijn wel beperkt. Er zit een limiet aan."

Arbeid en energie blijven de belangrijkste focuspunten van komende decennia. Verder komt ter sprake dat de markt van Dubai een nichemarkt is en dat Spanje en Amerika landen zijn waar veel groenten worden geconsumeerd. Toch vinden er ontwikkelingen plaats in omliggende landen.

I-Grow Inside (16 April 2024) from World Horti Center on Vimeo.

Voor meer informatie:
World Horti Center
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk
Tel: +310174385600
info@worldhorticenter.nl
www.worldhorticenter.nl