Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
agrarisch protest in Brussel

"De eensgezindheid die overal uit sprak, die deed me heel goed"

Tholen - Dinsdagmiddag toog een groep Nederlandse agrariërs naar Brussel voor een demonstratie. In Brussel stond een podium en is een manifest overhandigd. Ook is er door een aantal Europarlementariërs gesproken. Jos Kester was aanwezig. Hij deelt daags nadien dat eensgezindheid de boventoon voerde. "Dat deed mij heel goed."

De diverse sprekers wezen er eensgezind op dat 'we het samen moeten doen'. Dat deed 'de een wat emotioneler dan de ander', constateert Jos. Hij erkent dat het protest, gericht op opschorting van de derogatiebeschikking, deze keer niet direct betrekking had op de glastuinbouw. Toch zijn demonstraties zoals dinsdagmiddag op het Jean-Rey plein in Brussel belangrijk.

"Als je niet gaat samenwerken, dan zijn we straks allemaal slachtoffer", waarschuwde Lyon Hutten. En zo is het, vindt Jos. "Alle agrarische sectoren samen kunnen juist het verschil maken als verbindende factor in de maatschappij." Lyon is ex-nertsenhouder. De nertsenhouderij in Nederland ging in coronatijd ten onder aan regelgeving.

Met een demonstratie zoals dinsdag wil Agractie Nederland, initiatiefnemer voor het protest samen met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, dit voor veel andere agrarische sectoren voorkomen. Jos: "Een van de sprekers, SGP-Europarlementariër Bert Jan Ruissen, wees erop dat binnen de EU-regelgeving ieder land zijn eigen maatregelen kan nemen. Van harmonisatie is niet echt sprake. Dat biedt dan ook ruimte voor Nederland om wijzigingen aan te brengen in Europees beleid." Hij wees op de jaren negentig. Daarin nam Nederland het besluit om heel Nederland als 'kwetsbaar' aan te merken. Dat besluit zou Nederland opnieuw tegen het licht moeten houden, want zo stelt Ruissen, door dat besluit 'zitten we nu vast aan de Europese stikstofnorm.' Een haakje voor aanpassingen ziet hij alvast: de nitraatrichtlijn dient elke vier jaar geëvalueerd te worden. Ook dat staat in de regels.

Diverse andere partijen sloten bij het protest aan. Bekijk het sprekersprogramma hier terug.

Agractie Nederland deelde na afloop het volgende statement:

De zorgen op het boerenerf zijn groot. De wanhoop nabij. En waarom? Dierlijke mest is beter voor milieu en waterkwaliteit en toch moeten we hier op beperken en meer kunstmest aanvoeren. De onderbouwing hiervan (Herman de Boer) was bij de commissie niet bekend. Deze boodschap is ook overgebracht op de EC-delegatie. Zij tonen begrip voor de ernst van de situatie. Daarbij geeft de EC-delegatie ook aan dat er ruimte is binnen de Brusselse regels, maar dat met name Nederland het zichzelf ontzettend moeilijk heeft gemaakt. In 2022 heeft de toenmalige minister van Landbouw op basis van een voorgenomen extensivering de derogatie alvast weggegeven.

Hier ligt dus ruimte binnen de Brusselse kaders. Wij doen dus nu ook een oproep aan de formerende partijen deze handschoen nu met spoed op te pakken.

Wij eisen opschorting van de derogatiebeschikking. Daar is de Europese én de Nederlandse politiek nu voor aan zet. Zij zijn verantwoordelijk voor de aangerichte ellende onder boeren. Er is geen tijd te verliezen. Opschorting betekent: terug naar situatie 2022, ruimte en lucht creëren in de agrarische sector, en ondertussen aan de slag met een goed onderbouwd plan, waarin rekening wordt gehouden met zowel de milieudoelen en de kwaliteit van bodem en gewas. De commissie benadrukte het belang van een gedegen en stabiel beleid op de lange termijn. Een aanlevering van nieuwe/betere data omtrent waterkwaliteit leidt altijd tot een heroverweging, aldus de commissie.

Een afspraak met Eurocommissaris ligt in het verschiet.

Publicatiedatum: