Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs omhoog geschoten na nieuwe oorlogsonrust

De TTF-gasprijs schoot eind vorige week hard omhoog en ook aan het begin van een nieuwe aprilweek is de prijs nog altijd aan het stijgen. De TTF-daggasprijs opende dinsdagochtend op 31,6 euro per megawattuur. Voor de contractprijzen voor komende winter betekent de recente prijsstijging dat de grens van 40 euro per megawattuur weer in zicht komt.

Sinds de laatste energie-update op dit kanaal zijn er weer heel wat uren met negatieve stroomprijzen bijgeschreven. 12, 13 en 14 april was het weer raak, terwijl gisteren, maandag 15 april, de stroomprijzen ook hard richting 0 zakten vanwege de storm die over Nederland raasde. Het staartje van de storm drukte de prijzen afgelopen nacht ook richting 0. De gemiddelde EPEX-dagprijs komt dinsdag uit op 51,9 euro per megawattuur.

De gasprijsstijging is het gevolg van onzekerheid over Noors onderhoud aan gasinstallaties, maar (vooral) ook een reactie op Russische aanvallen op gasopslagen in Oekraïne. AgroEnergy voorspelde afgelopen donderdag al dat de verwachting was dat door de onzekerheid de volatiliteit van de gasprijs verder toe zal nemen. Voorlopig lijkt het daar ook op, getuige de maandag doorgestegen gasprijs.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 15 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen, meldt BNR. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

De TTF-gasprijs ligt momenteel op het hoogste niveau sinds januari. De gasprijs is sinds afgelopen donderdag ongeveer 18 procent gestegen doordat handelaren de grotere geopolitieke risico's begonnen in te prijzen, waaronder ook mogelijke verstoringen van leveringen door Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.

Ook op de brandstofprijzen heeft de oorlogsonrust effect. De prijs van een vat olie steeg naar zo'n negentig dollar op vrijdag. Geen verrassing, volgens energiedeskundige Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij zegt bij BNR: "Ze hadden verschillende partijen gewaarschuwd. Daardoor was die aanval eigenlijk al ingeprijsd op de oliemarkten."

Aan de Nederlandse pomp dinsdag geen verdere prijsstijging. 1 liter Euro95 doet 2,28 euro en 1 liter diesel 1,992 euro, zo blijkt uit een overzicht met de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen door UnitedConsumers.

Ook een brandstofbericht: Als de politiek niet ingrijpt, zullen de brandstofprijzen per 1 januari 2025 nog verder omhoog gaan in Nederland, waarschuwt Noud Broekhof, redacteur van De Nationale Autoshow bij BNR.