Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wim Peters Kwekerijen lonkt naar windenergie

Wim Peters Kwekerijen heeft een intentieovereenkomst getekend met de initiatiefnemers van het nog te ontwikkelen Windpark Diepenhoek. Mocht het windpark er komen, dan ziet het tuinbouwbedrijf met ruim 30 hectare kassen in Someren de samenwerking met de initiatiefnemers als een duurzame oplossing voor de huidige en groeiende energiebehoefte van het bedrijf.

De initiatiefnemers en Wim Peters Kwekerijen vinden het essentieel dat de omgeving goed wordt betrokken bij de uitwerking van de ideeën en het proces van het windpark en dat de opgewekte energie mede ten goede komt aan de lokale gemeenschap. De gemeente Someren heeft voorlopig kennis genomen van dit voorliggende initiatief.

De komende periode werken de betrokken partijen aan een plan op basis van de energiebehoefte van Wim Peters Kwekerijen en de verwachte toekomstige energieopwek van Windpark Diepenhoek. Ook gaat men onderzoeken of een gesloten distributiesysteem (GDS) tot de mogelijkheden behoort waarmee een fysieke koppeling tussen het windpark en de kwekerijen kan worden gelegd. Een GDS vergroot de mogelijkheden om de lokale opwek van het windpark ook lokaal te kunnen gebruiken.

Duurzame ambities
De groeiende energiebehoefte van Wim Peters Kwekerijen is een complex vraagstuk. De kwekerijen leunen momenteel op de inzet van grote motoren, warmtekrachtkoppelingen (WKK's), die aardgas omzetten in warmte, elektriciteit en CO₂. Alle drie deze componenten zijn nodig voor het telen van tomaten. Sinds 2019 is het bedrijf aangesloten op een lokale biomassa-installatie waarmee duurzame warmte wordt geproduceerd door verbranding van regionaal snoeihout, sloophout en afvalhout afkomstig uit compostering.

Als vervolgstap wordt de mogelijkheid tot CO₂ -afvang op deze installatie onderzocht én starten ze dit najaar met een innovatieve proef waarbij de aanwezige warmte in de kas wordt afgevangen en opnieuw wordt ingezet. Deze overstap naar duurzame warmtealternatieven leidt echter tot een grotere afhankelijkheid van elektriciteit omdat de warmtekrachtkoppelingen (die draaien op aardgas) dan uitstaan.

Wim Peters, directeur Wim Peters Kwekerijen: 'Met de samenwerking met Windpark Diepenhoek willen we onze toekomstige energiebehoefte lokaal borgen. De samenwerking zorgt voor meer bestaanszekerheid van ons familiebedrijf en daarnaast krijgt het project in De Diepenhoek een lokale bestemming waaraan ook de omgeving kan deelnemen.'

Wim Peters Kwekerijen focust middels duurzaamheidsmanifest 'The Future of Tradition' op een vijftal pijlers, te weten energie- en milieu, water, biodiversiteit, reststromen en de lokale gemeenschap. Op al die vlakken worden stappen gezet. Wim noemde in een eind vorig jaar gehouden interview de eerste pijler, energie- en milieu, "misschien wel de moeilijkste". De telers willen in 2033 van het gas af. Daarvoor onderzoekt men momenteel diverse opties, naast de al aanwezige wkk's en biomassacentrale.

Voor meer informatie:
Wim Peters Kwekerijen
Hoge Akkerweg 10
5711 TM Someren
Tel: 0493-470405
info@wimpeterskwekerijen.nl
www.wimpeterskwekerijen.nl

Publicatiedatum: