Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benoit Demedts, Demedts - De Mey:

"Vanaf volgende week verwachten we volumes aan de handel te kunnen leveren"

Tholen - Zowel handel als consument lijken al met smart te wachten op de grotere volumes Belgische aardbeien, maar dat geduld wordt bijna beloond als het aan Benoit Demedts van kwekerij Demedts - De Mey ligt. "We zijn sinds een week of 3 gestart met de pluk, maar vanaf volgende week verwacht ik ook de eerste volumes naar de handel te kunnen leveren", zo vertelt de kweker uit het Vlaamse Gits.

"De eerste aardbeien die in productie kwamen waren de Rendez-Vous en sinds vorige week zijn we ook gestart met de Sonsation", zo vervolgt Benoit. "Ze zitten in de glazen serres, waar alles net een beetje verder is. Buiten is het een ander verhaal. Daar moet eigenlijk de zon echt nog goed voor komen. Toch zien we de volumes week na week verdubbelen. Alles komt op gang. Afgelopen winter hebben we aardbeien afgenomen van een bevriende teler met belichte aardbeien, maar sinds een aantal weken kunnen we onszelf dus weer volop voorzien. En als de groei doorzet, zullen we volgende week dus ook de eerste volumes aan Bouvry in Brugge leveren, naast onze eigen thuisverkoop."

Mooie prijzen
En dat is geen moment te laat, zo stelt hij. "De vraag is er al zeker. We merken dat klanten al een tijdje vragen naar de aardbeien in de winkel en de automaat. Bovendien liggen de prijzen op de veiling op een hoog niveau, wat natuurlijk goed voor ons is. We hebben daarbij geluk gehad dat het in de weekenden mooi weer is geweest en met Pasen vliegen ze altijd wel over de toonbank. Begin deze week was het dan wel weer wat kouder, maar het is afwachten hoe de week gaat lopen. Gisteren stegen de prijzen nog op de REO Veiling, maar dat had wellicht ook te maken met het feit dat iedereen afgelopen weekend uitverkocht was. Dan moet er uiteraard ook weer ingekocht worden. Het blijft afwachten hoe het de komende dagen/weken gaat zijn."

"Onder glas is iedereen namelijk inmiddels volop gestart, maar blijft dit zich voortzetten of valt het door het koudere weer nu enigszins stil", gaat de kweker verder. "Dat gaan we zien. Het zou overigens niet eens zo slecht zijn dat het buiten nog wat koeler blijft. Dan worden de aardbeien onder plastic en glazen serres een beetje uit elkaar getrokken en komt het niet samen op de markt. Dat zou veel druk op de prijzen geven, maar vooralsnog lijkt dit de goede kant op te gaan. Het is hopen dat we deze prijzen dan ook mee kunnen nemen naar Moederdag. Dan hebben we een goede start gehad en vanaf mei, wat de aardbeienmaand is, zal de verkoop wel zijn gang gaan."

Los van de veiling
Benoit geeft aan dat het voor de handel niet snel genoeg kan losbarsten op de markt. "Ze zitten er al even naar te vragen, maar sinds vorig jaar zijn wij later opgestart door de gasprijzen. Dat doen we dit jaar weer en hiervan wachten we even de cijfers af voor we kijken naar mogelijke plannen voor volgend jaar. Toch horen we ook van enkele collega's die werken met de doordrager Karima, dat dit een ras is dat je vroeg kan planten, maar ook vroeg behoorlijk wat productie geeft. Dat is wellicht iets om naar te kijken, maar voorlopig zijn we blij met de kwaliteit die we nu kunnen leveren."

"Die reputatie hebben we inmiddels ook opgebouwd. Handelaren hebben veel nodig in het voorjaar en de zomer. Bij ons weten ze dat ze kwalitatief goed product krijgen. Het is ook de reden dat we ons uit de veiling hebben getrokken. We willen ons onderscheiden en niet één van de vele leveranciers zijn. Men moet kunnen weten dat ze bij ons constante kwaliteit kunnen krijgen. Dit doen we nu sinds een jaar of acht en dat lijkt te werken. Het is bovendien fijn dat je ook eerlijk kan communiceren met je afnemer als de kwaliteit een keer minder is in het najaar bijvoorbeeld. Dat stukje directe communicatie en eerlijkheid is voor ons belangrijk."

Vroege kersen en abrikozen
Al met al kijkt Benoit vooruit naar een mooie zomer. "De mooiste tijd van het jaar. Concurrentie is er ook niet echt meer op de markt. Spaanse heb je nog wel, maar daarin merken we ook meer en meer dat men opteert voor de Belgische aardbeien. Ook bakkers die in de winter nog wel eens voor Spaanse aardbeien gingen, laten deze nu liggen. Ze kosten meer, maar blijkbaar heeft iedereen het er toch voor over. Het is nu dus wachten op de grotere volumes, die bij ons vanaf begin mei haar piek zullen bereiken. Dan plan ik altijd mijn voorjaarspiek, omdat je dan ook Moederdag hebt en er heel veel aardbeien worden gevraagd bij ons, maar ook vanuit de handel."

Naast de aardbeien is het bovendien interessant voor de kweker hoe zijn abrikozen en kersen het gaan doen. "De abrikozen en kersen zijn al heel mooi gezet. De bloei is al volledig gedaan en ze groeien zeer rap. Bij de kersen verwachten we 20 mei te kunnen starten. Vorig jaar hadden we de eerste, dus dat willen we natuurlijk graag nog eens bewerkstelligen. Hierbij is het wel altijd belangrijk om de vroegte te combineren met een optimale kwaliteit, maar ik denk dat we die ook dit jaar hebben kunnen waarborgen. Daarnaast is dit ons eerste jaar met een volwaardige abrikozenoogst. Ook hier verwacht ik mijn volumes zeker te zullen krijgen op de boom. Het is nog even afwachten, maar ik voorzie weinig problemen. De vraag is er nu al, dus het is enkel nog aan ons om het op de beste manier bij de klanten te krijgen", lacht Benoit.

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
+32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be