Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe grenscontroles VK-EU gaan geld kosten

Op 30 april wordt de invoering van nieuwe grenscontroles tussen het VK en de EU verwacht na Brexit, waardoor bedrijven zich voorbereiden op mogelijke gevolgen. Een rapport van Allianz Trade suggereert dat deze controles de importkosten in het eerste jaar met 10% kunnen verhogen, wat £2 miljard aan extra kosten voor Britse bedrijven met zich meebrengt en de crisis in de kosten van levensonderhoud verergert.

Het Border Target Operating Model (BTOM) van de overheid zal naar verwachting de kosten voor importen ter waarde van £21 miljard opdrijven, met name voor land- en tuinbouwproducten. Dit zou kunnen leiden tot een stijging van 0,2 procentpunt in de inflatiecijfers van het VK. Ondanks een daling van de inflatie ten opzichte van het piekniveau van vorig jaar, zijn de voedselprijzen in de afgelopen drie jaar met 30% gestegen. De regering voorspelt echter dat de impact op de voedselinflatie van deze controles over drie jaar verwaarloosbaar zal zijn.

Het Fresh Produce Consortium (FPC) heeft kritiek geuit op de invoering van Common User Charges (CUC's), en beschrijft ze als een aanzienlijke financiële last voor de sector. Deze kosten, die industriebreed £200 miljoen bedragen, vormen een bijzondere uitdaging voor het mkb, met tarieven vastgesteld op £145 per zending voor binnenkomsten via Dover of de Eurotunnel.

Hoewel de regering de potentiële impact op de voedselprijzen bagatelliseert, benadrukt het FPC de zorgen over EU-exporteurs die hun aanwezigheid op de Britse markt heroverwegen vanwege deze kosten. Het FPC pleit voor door de industrie beheerde oplossingen om inspecties te stroomlijnen, hoewel een "gegarandeerde operatorstatus" voor bedrijven nog moet worden ontwikkeld.

De bredere handelsrelatie tussen het VK en de EU staat ook onder druk, met uiteenlopende regelgevingen na de Brexit. Nu het VK zich aanpast aan nieuwe EU-normen zonder inspraak in hun ontwikkeling, blijft het belang van naleving voor Britse exporteurs hoog. Een woordvoerder van de regering heeft de geprojecteerde cijfers betwist en beweert dat de nieuwe controles de voedselprijzen minimaal zullen beïnvloeden, terwijl ze handelaren besparingen bieden in vergelijking met eerdere modellen.

Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk

Publicatiedatum: