Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aardbeienseizoen in Griekenland beter dan vorig jaar"

"Het aardbeienseizoen in Griekenland is beter dan vorig jaar", vertelt Alexandros Polydoropoulos, agronoom van de Griekse aardbeienexporteur Labidino SA: "Het verloop van het Griekse aardbeienseizoen is positief. De vraag is hoger dan vorig jaar en de hele aardbeiensector in Griekenland is in ontwikkeling. De kwaliteit is duidelijk beter dan in 2022-23 en we zijn blij dat onze klanten weinig klachten hebben. Deze beide factoren zorgden voor goede prijzen aan het begin van het seizoen. De vraag is nu hoog, want iedereen is op zoek naar Griekse aardbeien. Het aanbod is niet voldoende om aan de behoeften van de markt te voldoen."

Ondanks een groter areaal zijn de totale volumes aardbeien dit jaar lager, legt Polydoropoulos uit. "De volumes lijken te zijn afgenomen. Ze zijn ongeveer 15% lager vergeleken met vorig jaar. De belangrijkste oorzaak daarvan is de lagere productiviteit van de planten. De planten zijn niet goed aangeslagen aan het begin van het seizoen en de milde, droge winter zorgde ervoor dat planten niet de hoeveelheid vruchten leverden die we gewend waren. Deze daling is waarschijnlijk niet goed te zien op de markt. Het aardbeienareaal is met 10 tot 15% toegenomen vergeleken met vorig jaar."

Volgens Polydoropoulos was het grootste probleem om werknemers te vinden die in de aardbeien wilden werken: "De sector heeft op dit moment te maken met drie uitdagingen: het gebrek aan arbeidskrachten, de kwaliteit van het vermeerderingsmateriaal en de klimaatverandering. We proberen werknemers uit het buitenland aan te trekken uit landen zoals Egypte, India en Nepal. Het werk in de aardbeien is niet aantrekkelijk voor de inheemse bevolking in Griekenland. We ondervinden ernstige problemen met de kwaliteit van de jonge planten uit de kwekerijen. De vestiging van de planten is door de jaren heen verslechterd en de sterfte van de jonge planten wordt hoger in de eerste weken na het verplanten. De afgelopen jaren hebben we daar niet mee te maken gehad. We proberen resistente en robuuste rassen te kiezen die aanpasbaar aan ons teeltsysteem zijn."

"De klimaatverandering, vooral de toename van de gemiddelde temperatuur en de lagere neerslag, beïnvloedt de aardbeienteelt. Het oppervlaktewater en het grondwater is beperkt en de vestiging van de planten aan het begin van het seizoen wordt belemmerd door de hoge temperaturen. We implementeren efficiëntere watersystemen en proberen slechte methoden te voorkomen."

Het aardbeienseizoen startte met sterke prijzen, maar dat duurde maar even. Polydoropoulos hoopt dat deze prijzen nog stijgen gedurende het seizoen: "Onze belangrijkste markt is Centraal- en Oost-Europa. Momenteel exporteren we naar Duitsland, Oostenrijk, Polen, Servië en Cyprus. We staan altijd open voor nieuwe markten. De prijzen tot aan de eerste week van maart waren goed. Ze waren 20-25% hoger in vergelijking met het vorige seizoen. Daarna daalde de prijs, omdat er meer fruit op de markt kwam en nu is het rond de 2,2 -2,4 euro/kg. In deze periode neemt de productie meestal af. Onze verwachting is dat de prijzen deze maand stijgen. We hopen dat het handelsniveau goed blijft tot aan het einde van het seizoen."

Voor meer informatie:
Alexandros Polydoropoulos
Labidino SA
Tel: +302693031800
[email protected]
www.labidino.gr

Publicatiedatum: