Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Er was deze winter veel voordelige radijs uit Italië"

In de eerste week van april konden in de foliekas van het Frankische groentebedrijf Ruff-Häring GbR de eerste radijzen van dit seizoen geoogst worden. "We beginnen vergeleken met andere jaren 1-1,5 week later aan het seizoen en ook de afzet op de groothandelsmarkt verloopt tot nu toe vrij stroef. Vanaf week 16 hopen we op grotere hoeveelheden en we zullen in de komende vijf tot zes weken zeker voldoende hoeveelheden kunnen vermarkten", vertelde Stefanie Häring vorige week. De prijzen liggen ongeveer op het niveau van vorig jaar.

Naast de seizoensgebonden radijshandel houdt het familiebedrijf uit Neurenberg zich het hele jaar door bezig met de teelt van radijs. Midden maart vond hier de jaarlijkse seizoenswissel van kas naar de vollegrondteelt. "We waren dit jaar een paar dagen eerder dan de Pfalz en de oogst is tot nu toe erg goed begonnen. Omdat we de hele winter door kunnen leveren, wisten de mensen dat we radijs hadden. Door de zachte winter is de groei in de kas versneld met een vergelijkbare opbrengst als vorig jaar. Over het geheel genomen eindigde de oogst in de beschermde teelt iets eerder dan normaal, maar in de vollegrond konden we iets eerder beginnen," vervolgt Stefanie.


Naast rode en witte radijs konden in week 15 ook de eerste komkommers geoogst worden. In de nieuw gebouwde foliekas kunnen op ca. 0,3 hectare tot in de herfst boeren- en snackkomkommers geteeld worden.

Concurrentie met Italiaanse importproduct
De prijzen van de kasproducten waren recentelijk vrij goed, terwijl de productiekosten grotendeels acceptabel waren. "In vergelijking met andere kasgewassen hoeft radijs ook niet te veel verwarmd te worden, waardoor de kosten nog enigszins laag gehouden kunnen worden. Daardoor is radijs relatief ook vrij prijsgunstig, dat is weer de andere kant", zegt Stefanie.

Rechts: Radijs onder folie. De radijs wordt per bos (tien bossen per krat) zowel aan de regionale retail als ook via de lokale groothandelsmarkt Nürnberg vermarkt.

"Vooral op de groothandelsmarkt was de hele winter door Italiaanse importwaar in relatief grote hoeveelheden te vinden, die ook iets goedkoper dan regionale radijs aangeboden werd. Italiaanse importen lijken er inmiddels niet meer of slechts sporadisch te zijn." Bij het openluchtproduct ligt men iets onder het niveau van vorig jaar en ongeveer op het niveau van de Paltsers radijs.

Voor meer informatie:
Stefanie Häring
Ruff-Häring GbR Gemüsebau
Loher Hauptstraße 116
90427 Nürnberg, Duitsland
Tel.: +49 911 345355
[email protected]
www.ruff-haering.de

Publicatiedatum: