Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer toetsen met RT-PCR

Het toetsen van plantmateriaal op virussen wordt bij Naktuinbouw in veel gevallen gedaan met een ELISA-toets. Naast ELISA heeft de organisatie ook (real-time) PCR-testen beschikbaar. De komende periode wordt het aanbod in (real-time) PCR-testen van Naktuinbouw steeds groter.

Wat is een ELISA-test?
ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) wordt vooral gebruikt bij toetsing op virussen. Een virusdeeltje bestaat uit genetisch materiaal met daaromheen een beschermende eiwitmantel. Het is een immunochemische reactie. Alle immunochemische bepalingen zijn gebaseerd op hetzelfde principe: de specifieke binding tussen antigeen en antistof. De ELISA-toetsmethode detecteert deze eiwitmantel.

Wat is een (real-time) PCR-test?
De (real-time) PCR-toetsmethode detecteert de genetische code van het organisme waarop wordt getoetst. Bij afwezigheid van de gezochte genetische code krijgt men een grote mate van zekerheid dat het organisme niet aanwezig is.

Voordelen van de PCR-test zijn minder afhankelijkheid van kwaliteit antisera. Daarnaast is er minder afhankelijkheid nodig van de beschikbaarheid leveranciers. Ook geeft PCR daarnaast een hoge sensitiviteit en specificiteit. Het kan worden gebruikt om meerdere doelen tegelijk te detecteren. Bij veranderingen in pathogenen of variatie in pathogenen kan er sneller op ingespeeld worden.

Wanneer ELISA, wanneer PCR?
ELISA wordt voornamelijk gebruikt voor eiwitdetectie, terwijl PCR wordt gebruikt voor de detectie van DNA/RNA. De keuze tussen deze twee technieken werd tot op heden altijd gebaseerd op de beschikbaarheid van kwalitatief goede antisera voor ELISA. Bij afwezigheid hiervan werd altijd een PCR ontwikkeld. Om de sector te ondersteunen blijft Naktuinbouw Laboratoria nieuwe PCR-toetsen ontwikkelen. Deze toetsen ondersteunen een juiste diagnose op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde pathogenen.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: