Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Serenade toepassen bij nieuwe aanplant bevordert wortelontwikkeling

In de teelt van aardbeien heeft Serenade inmiddels een vaste plek in het schema verworven. Tussen de oogstbeurten door geeft Serenade volgens Bayer een prima bescherming tegen meerdere schimmels waaronder echte meeldauw en Botrytis. Serenade geeft geen residu op het geoogste product en omdat het geen wachttijd heeft, is het middel zeer flexibel inzetbaar en bewezen effectief.

Naast de gewasbehandeling heeft Bayer inmiddels al meerdere jaren ervaring met de inzet van Serenade als bodemtoepassing in diverse teelten. Bayer ziet over de gewassen heen een beter ontwikkeld wortelgestel ontstaan. Dit resulteert in een betere opname van nutriƫnten wat bijdraagt aan een hogere opbrengst en kwaliteit van de vruchten. Met de laatste etiketuitbreiding van Serenade wordt vrijwel in alle gewassen deze toepassing ondersteund.

Ook aardbeien zijn gevoelig voor diverse bodemgebonden ziekten. Er is een verschil te zien tussen rassen in de mate van wortelontwikkeling na uitplanten. Vooral onder kritische omstandigheden kan dit resulteren in hogere gevoeligheid voor bodemgebonden ziekten. Serenade kan hier een stukje van de puzzel zijn in de beheersing van bodemgebonden ziekten.

Met een dompel- of bodemtoepassing gaat de bacterie in Serenade (Bacillus amyloliquefaciens Stam QST713) de wortels koloniseren en zorgt op deze wijze voor een bescherming tegen bodemschimmels. De bacterie maakt tevens nutriƫnten zoals calcium, fosfaat en ijzer beter opneembaar in de wortelzone. Dit alles resulteert in een betere beworteling en daarmee een betere weggroei van de plant.

Proef phytophthora: onbehandeld

Proef phytophthora: behandeld met Serenade

Etiket Serenade in aardbei
Voor de bestrijding van Botrytis en meeldauw:
- Gewasbehandeling 5 L/ha (in combinatie met een uitvloeier)

Voor de bestrijding van bodemschimmels:
- Aangietbehandeling 5 L/ha
- Grondbehandeling 10 L/ha
- Dompelbehandeling 1% (alleen onbedekte teelt)

Advies in aardbei
Het is belangrijk om Serenade preventief toe te passen, bij voorkeur de eerste toepassing bij het uitplanten middels een aangiet-, dompel- of grondbehandeling. Dit kan zowel in de vermeerdering als in de productieteelt worden toegepast. Vanuit proeven in de opkweek van trayplanten zag Bayer ook met de gewasbehandeling van Serenade mooie effecten op de beworteling het jaar daaropvolgend in de productieteelt onder glas.

Serenade in de aardbeienteelt het kort
Het middel heeft een breed etiket met diverse toepassingen: gewas-, dompel-, grond- en aangietbehandelingen. Daarnaast kan het gecombineerd worden met andere gewasbeschermingsmiddelen. Het is bewezen effectief tegen een breed spectrum aan ziekten. Het middel heeft geen residu en geen veiligheidstermijn.

Voordelen van Serenade op een rij
Serenade werkt breed tegen diverse schimmels en heeft geen veiligheidstermijn. Daarnaast heeft het geen residu en kan het gecombineerd worden met andere middelen. Het is breed inzetbaar voor gewasbehandeling, aangietbehandeling en grondbehandeling.

Bron: Bayer

Publicatiedatum: