Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Stabilisatie of stijging gasprijzen, analisten verdeeld

Een nieuwe dag, nieuwe zeer lage uurprijzen voor elektriciteit. Gemiddeld komt de EPEX-dagprijs uit op 54,06 euro per megawattuur, maar tussen 14 en 16 uur ligt de prijs precies op 0 en een uurtje heel nipt onder 0 (-0,1 euro per megawattuur), na al een 'goedkope' nacht met enkele uren prijzen onder de 10 euro per megawattuur.

In een nieuwe weekupdate stelt men bij energiehandelsplatform Powerhouse de vraag of het (winter)venijn in de staart zit. Die vraag stelt men na een blik op de weersvoorspellingen, waarin voor 15 en 16 april rekening gehouden wordt met mogelijk natte sneeuw en nachtvorst. Komt het zover, dan gaan de kachels toch weer even aan. De TTF-daggasprijs ligt voorlopig rond de 27 euro per megawattuur.

De harde ondergrens van de gasprijs, 25 euro per megawattuur, is afgelopen week weer ge-
test en het resultaat was stijgende prijzen, want 'partijen schoten weer in de aankoopmodus' toen de 25 euro in zicht kwam, stipt men bij Powerhouse aan. "Er zal sterk fundamenteel nieuws moeten komen om die ondergrens te doorbreken." Logischer lijkt voorlopig stabilisatie van de prijzen, stelt men in de update.

Ook Vattenfall en ENGIE doen als energieleveranciers weer een duit in het zakje met een energie-update. Uit die updates pikken we de analyse van ENGIE dat 'de stevige dalende trend die we sinds november vorig jaar hebben kunnen waarnemen duidelijk is doorbroken.' Die conclusie trekt men nadat de gasprijs voor levering in 2025 afgelopen weken aan waarde wist te winnen. Dinsdag sloot het Cal-25 contract ruim boven de 32 €/MWh, een prijsniveau dat sinds begin februari niet meer gezien was. Vattenfall voorspelt oplopende spotprijzen voor gas, onder meer door 'de voorspelde afnemende windkracht in Noordwest-Europa.'


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 9 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

De Eerste Kamer stemt uiteindelijk dan toch op korte termijn over definitieve sluiting van het Groningergasveld. Daarop wijst RTV Noord. Een ruime meerderheid van de Senaat wil snel duidelijkheid voor Groningen, zo bleek dinsdag tijdens een kort overleg hierover in de Eerste Kamer.

Dinsdag is een windenergierecord gerealiseerd in Nederland. Daarop wijst hoogleraar energietransitie Martien Visser na een blik op de cijfers van Energieopwek.nl.