Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samax en Bryte doen dat samen

"Renderende keuzes maken wanneer het ketelhuis uit de kluiten groeit"

In de dynamische tuinbouwsector is het belangrijk om voortdurend aan te passen aan de heersende omstandigheden. Tom Zwinkels, mede-eigenaar en algemeen directeur van Bryte, erkent dit als geen ander. Dat geldt ook – en misschien wel het meest – op het gebied van energie: "Bryte kan niet zonder Samax."

Sinds 1 januari 2019 is Bryte officieel in de boeken te vinden, ontstaan vanuit kracht en klaar voor de toekomst. Onder het motto 'Where happiness grows' verblijdt het productiebedrijf consumenten in Europa met tomaten en komkommers in allerlei vormen, soorten en kleuren.

Ondanks een team van zo'n 50 vaste medewerkers en een nog eens vier keer zo grote flexibele schil evenals een teeltoppervlakte van 45 hectare, heeft Bryte niet tot doel om de grootste te zijn. "Wij focussen op klein, zonder groot te zijn," stelt Tom. "Dankzij onze acht teeltlocaties zijn wij in staat om flexibel te acteren en een constante kwaliteit te bieden. Je hoeft niet de sterkste te zijn, maar wel degene die zichzelf het beste aanpast bij veranderingen, zoals Darwin ooit benadrukte."


Tom Zwinkels

24/7 grip op energiekosten
Die toekomstgerichte mentaliteit is ook terug te zien in de oprichting van Samax, waarbij onder meer Tom Zwinkels zo'n 12,5 jaar geleden betrokken was. Tom blikt terug op de periode voordat Samax het energiemanagement van Bryte en collega-ondernemingen overnam: "Energiehandel is vergelijkbaar met beurshandel. Je moet er 24/7 op zitten en het vereist specialistische kennis. Grip houden op energiekosten is eigenlijk niet te doen als je dit 'ernaast' doet. 12,5 jaar geleden besloten wij, samen met vijf andere tuinbouwondernemingen die tegen dezelfde uitdaging aanliepen, dat het anders moest – en zo ontstond Samax."

Met een 9 beoordeeld
Hoe de samenwerking tussen Bryte en Samax wordt ervaren? "Samax is echt een verlengstuk van ons bedrijf. Het team van Samax stuurt niet alleen ons energiepark aan, maar denkt ook mee met ons bedrijf. Dat waarderen wij, zeker omdat innovaties in de tuinbouwsector zichzelf in raptempo opvolgen," stelt Tom, die de samenwerking met Samax beoordeelt met een 9.

"Naast de ontzorging in energiemanagement en het persoonlijke contact, profiteren we enorm van de klantenkring van Samax op het gebied van verduurzaming en innovatie. Omdat we onze kennis onderling kunnen combineren, hoeven we het wiel niet zelf uit te vinden en houden we elkaar scherp als het op de energietransitie aankomt."

Voorop in de energietransitie met projectmanagement van Samax
Het zal geen tuinbouwondernemer ontgaan zijn dat de sector klimaatneutraal dient te zijn in 2040. De ontwikkelingen hierin zijn al jaren zichtbaar. Het ketelhuis is uit de kluiten gegroeid, kan wel gesteld worden. Tom: "In de afgelopen jaren is ons ketelhuis uitgebreid met onder meer een WKK, warmtepomp, e-boiler en zonnepanelen. Ik verwacht dat dergelijke technologische ontwikkelingen alleen maar zullen versnellen, in zoverre dat dit niet te overzien is voor een energiemanager binnen een tuinbouwbedrijf. Een ware specialist op het gebied van energiemanagement, zoals Samax, kan wél inspelen op kansen die de alsmaar stijgende energiekosten beperken en het geheel aansturen."

Precies daarom breidde Samax haar dienstenaanbod uit. Naast dag- en termijnhandel van energie en de dashboarding hiervan, nemen de specialisten van Samax het projectmanagement van energieoplossingen uit handen. Tom illustreert: "Recentelijk heeft Samax ons bij Bryte geholpen om in te spelen op een belastingwijziging vanuit de overheid. Dankzij de volledige begeleiding konden we snel doorpakken en hebben we alle leveranciers snel aangelijnd. De doordachte investering in de vorm van een interne elektrakabel heeft tot een aanzienlijke besparing op energiebelasting geleid. Dit benadrukt eens te meer de waarde van het projectmanagement van Samax voor ons bedrijf. Dat is fijn."

Voor meer informatie:
Samax
Groeneweg 30
2691 MP 's-Gravenzande
Tel: +31 (0)174 725 217
[email protected]
www.samax.nu

Bryte
www.bryte.nu

Publicatiedatum: