Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroege start aardbeienseizoen in Duitsland

Het weer heeft de aardbeiplanten dit jaar niet in de steek gelaten: er waren noch vorstnachten noch stormen. Ook aanhoudende regen en milde wintertemperaturen hebben tot nu toe geen negatief effect gehad op de aardbeiplanten in Duitsland. De meeste worden op ruggen geteeld, zodat ze niet onder water komen te staan en aan het begin van het seizoen als vroege aardbeien in hoge tunnels worden beschermd. In Zuid-Duitsland kan de aardbeienoogst in de tunnels geleidelijk beginnen rond 15 april. In de koelere regio's van Duitsland begint het aardbeienseizoen ongeveer 14 dagen later.

"Na de vele grijze en regenachtige dagen kijken we des te meer uit naar het aardbeienseizoen. Dankzij de hoge tunnels zijn de gevoelige aardbeien goed beschermd tegen weer en wind, kunnen zij door nuttige insecten tegen ongedierte worden beschermd en kunnen zij hun smaak ongestoord volledig ontwikkelen. Voor het eerst vieren we dit mooie, smaakvolle fruit op 24 mei met de 'Tag der Deutschen Erdbeeren'," legt Simon Schumacher, woordvoerder van het bestuur van de Vereniging van Zuid-Duitse Asperge- en Aardbeientelers (VSSE), uit.

Rustige voorbereidingsfase zorgt voor goede start van het aardbeienseizoen
De beoordeling van de huidige situatie voor de Duitse aardbeien is overwegend positief: "Met de aardbeien gaat alles goed. Tot nu toe was er geen vorst, geen storm en ook geen hitte. De milde winter heeft zich tot nu toe niet als een probleem voorgedaan. De aardbeien groeien langzaam. Ik reken op een oogststart rond 15 april," vat Christof Steegmüller, aardbeienteeltadviseur in Baden-Württemberg en in de Pfalz, samen.

"In verhouding zijn we dit jaar vanwege de milde winter vroeg met de aardbeien. Het zal waarschijnlijk midden april beginnen met de oogst. Aangezien de grond in Zuid-Hessen overwegend zacht is, is er tot nu toe geen herkenbare schade door hoge waterstanden," legt Katrin Hetebrügge, adviseur aardbeienteelt in Hessen, uit.

Simon Schrey, adviseur aardbeienteelt van de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen, geeft de volgende beoordeling voor West-Duitsland: "In principe ontwikkelen de aardbeiplanten zich goed. Na een zeer warme winter ziet het ernaar uit dat het een vroeg seizoen wordt. Ik verwacht dat de oogst op de vroege teeltlocaties halverwege of aan het einde van week 16 zal beginnen."

Tilman Keller, een adviseur op het gebied van aardbeienteelt uit Noord-Duitsland, meldt: "De aardbeiplanten bloeien hier net. Het is een erg vroeg jaar. We verwachten dat de oogst in Hamburg en Niedersachsen rond 28 april begint. In Schleswig-Holstein zal het aardbeienseizoen iets later beginnen."

Dankzij de beschermde teelt kunnen klanten van april tot juli genieten van aardbeien in het Duitse hoofdseizoen.

Aardbeiliefhebbers geven nog steeds de voorkeur aan lokale aardbeien
In 2023 heeft 53,5% van de particuliere huishoudens in Duitsland ten minste één keer Duitse aardbeien gekocht. Dat komt grotendeels overeen met het niveau van het voorgaande jaar (in 2022 was dat 53,8%) Volgens de cijfers van het GfK huishoudpanel heeft elk huishouden in 2023 in totaal 4,13 kg (2022: 4,34 kg/huishouden) aardbeien van alle herkomsten gekocht. Hiervan was 2,09 kg (2022: 2,12 kg/huishouden), dus bijna 51%, Duitse aardbeien. De zelfvoorzieningsgraad lag in 2023 op 53,4%, iets hoger dan in 2022 met 52,9%, wat volgens de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) te wijten is aan een vrij sterke daling van de import.

Een hoge zelfvoorzieningsgraad van aardbeien is een actieve bijdrage aan duurzaamheid en milieubescherming, omdat de transportafstanden kort zijn en er waterbeschikbaarheid is in de belangrijkste gebieden in Duitsland waar aardbeien worden geteeld.

Terugblik op het seizoen 2023
Volgens het Statistisches Bundesamt was de aardbeioogst in 2023 in Duitsland met 130.649 ton bijna 2% lager dan het voorgaande jaar. Dit was te wijten aan de afname van het vollegrondsareaal met 6,5% naar 9.324 hectare. Het aantal bedrijven dat aardbeien teelt, daalde opnieuw met 4% naar 1.842 bedrijven.

Voor meer informatie:
www.vsse.de

Publicatiedatum: