Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Früchte Mann, Duitsland:

"Ook na Pasen is de prijssituatie positief"

In week 12 werden de eerste kasaardbeien van het seizoen geoogst in de kas op Obsthof Mann in Buxtehude, Noord-Duitsland. Na de opening van de nieuwe kas vorig jaar, luidde dit de start van het tweede oogstseizoen in. "Vorig jaar hebben we het ras Sonsation in de eerste helft van het seizoen geoogst. Dit jaar richten we ons echter op het ras Malling Centenary als doordragers in het eerste deel van het seizoen, dat we zullen aanbieden tot het begin van de oogst van onze aardbeien uit tunnels in mei", zegt eigenaar Tobias Mann. Het doel van deze strategie is om ervaring op te doen om te kunnen beoordelen welk ras het meest geschikt is voor de teelt.

Ondanks het overwegend grijze weer is de kwaliteit tot nu toe bijzonder goed. Mann: "We oogsten voornamelijk groot, stevig fruit. Daarom zou ik de huidige prijzen als stabiel willen omschrijven, ongeveer vergelijkbaar met het prijsniveau van vorig jaar. Het moet ook gezegd worden dat de vraag naar vroege, regionale aardbeien vrij hoog was vanwege de vroege Pasen, wat op zijn beurt de prijzen op een constant niveau heeft gehouden. Ook na Pasen is de prijssituatie positief."

Volgens Mann betekende het donkere weer ook dat er weinig marktdruk was. "We kunnen relatief ontspannen plukken, terwijl het fruit iets meer tijd heeft om te rijpen, wat weer ten goede komt aan de kwaliteit en de grootte van het fruit. Volgens de weersvoorspellingen zal het weer de komende tijd gematigd blijven. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de komende weken een normaal rijpingsproces zullen kennen."

Regionale kasaardbei geniet grote populariteit
Over het geheel genomen kan Mann terugkijken op een succesvol eerste oogstjaar in de nieuwe kas. "We hebben veel reclame gemaakt, wat ertoe heeft bijgedragen dat de vraag uiteindelijk groter was dan het aanbod. De respons was overweldigend op alle gebieden, of het nu ging om de retail, weekmarkten of direct marketing. We leveren aardbeien uit de kas aan de retail onder ons nieuwe eigen merk "GlüXbeere". Andere verpakkingen zoals karton, EPS of houten kratten zijn ook mogelijk."

Hoewel de Duitse kasaardbei in belang toeneemt, zijn de totale teeltvolumes nog steeds beperkt. Dit was voor de fruitteler uit het Alte Land ook de aanzet om een moderne kas te bouwen en de benodigde kasproducten in eigen beheer te telen. "We moesten steeds weer vaststellen dat we ons op handelsniveau, juist in het vroege segment, niet met Duitse producten konden bevoorraden, omdat de weinige telers die er zijn, hun producten voor eigen verkoop nodig hadden. In zoverre blijft het een nichecultuur."


Als herfstaardbei wordt dit jaar de variëteit Elsanta aangeboden.

Niet alleen de regionale herkomst, maar ook de duurzame, bronbesparende teelt staat in de 1,5 ha grote kas op de voorgrond. De kas is onder andere uitgerust met een energiecentrale op houtsnippers, recycling van meststoffen en een watercirculatiesysteem. "Als we bezoekers rondleiden op de tuinderij, zijn velen verbaasd over hoe duurzaam het hier is, omdat velen glastuinbouw nog steeds associëren met industrie. Duurzaamheid wordt door klanten gewaardeerd en in de prijs gehonoreerd. Tegelijkertijd zijn de teeltkosten weer gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het doel is hier om de efficiëntie van onze bedrijfsprocessen verder te verhogen."

Voor meer informatie:
Tobias Mann
Fruit Mann
Apenser Str. 200
21614 Buxtehude, Duitsland
Tel: +49 (0)4161 558542
[email protected]
www.fruechtemann.de

Publicatiedatum: