Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 'Achterlijk' hoge brandstofprijzen, wen er maar aan

Vanmiddag zakt de elektriciteitsprijs om 15:00 uur weer een uurtje tot 0. Over de hele dinsdag ligt de EPEX-dagprijs ook mede dankzij enkele 'goedkope' uurtjes ook relatief laag: 53,6 euro per megawattuur. De TTF-daggasprijs opende dinsdag op 27,65 euro per megawattuur. Verder een waarschuwing voor dure brandstof in deze nieuwe korte energie-update.

Van de hoge prijzen aan de pomp zijn Nederland automobilisten voorlopig nog niet af, waarschuwt Hans van Cleef, energiedeskundige bij adviesbureau Publieke Zaken in het AD. Het zijn momenteel niet alleen de 'hoge accijnzen' die voor 'achterlijk' hoge brandstofprijzen zorgen, ook stijgende olieprijzen dragen eraan bij. "Er is nog nooit zoveel olie gebruikt als nu'', aldus Van Cleef in de krant. De wereld vraagt om 103 miljoen vaten olie per dag. Dat is 3 procent meer dan vorig jaar.

De verbouwing van het stroomnet financieren door het verhogen van de staatsschuld of de kosten over meerdere generaties uitsmeren, noemt econoom Arnoud Boot bij BNR 'paniekvoetbal'. 'Het probleem van het energienetwerk is dat de investeringen zijn achtergebleven.'