Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
afwikkeling faillissement in stroomversnelling

Nieuwe ontwikkelingen rond 'ontruimde' kassen

Tholen - Er is een koper voor een onlangs ontruimde kas in Steenbergen, waar tijdelijk de curator exploitatie van de teelten regelt. Dat blijkt uit een nieuwe faillissementsverslag over een opvallend, veelbesproken faillissement waarbij ook kassen in Made betrokken zijn. Vooralsnog gaat curator Souren ervan uit de kas in Steenbergen van 9,7 hectare medio mei aan de koper over te dragen.

Ook voor de kassen in Made, goed voor 18,5 hectare, is interesse. Er is door de bestuurders van het failliete bedrijf 'een substantieel bedrag geboden voor een algehele regeling met een afkoop van alle aansprakelijkheden alsmede de aankoop van Tuin Made'. Dat bod is volgens de curatorechter 'tot nu toe wel te laag'. Hij bewaakt namelijk het belang van de schuldeisers en wil met het opgehaalde geld de schuldeisers kunnen betalen. Met de opbrengst van de verkoop van de kas in Steenbergen wil Souren de hypotheekhouder, een externe financier, betalen.

Stroomversnelling
Dat de curator de kassen, met daarin paprika's en komkommers, graag snel wilde verkopen, werd onlangs al duidelijk toen hij net met een team de exploitatie van in totaal 22 hectare kas voortzette na een gerechtelijk uitspraak. "Laat ik het zo zeggen: zodra ik de kassen kan verkopen, ga ik verkopen", liet Souren eind maart optekenen. In de kassen is veel interesse. Met enkele kandidaat-kopers werden de kassen ook bezocht.

De curator constateert in zijn verslag dat met het weer onder controle krijgen van de kassen de afwikkeling van het faillissement na vijftien maanden 'eindelijk in een stroomversnelling' lijkt te komen. Ondertussen zit een nieuwe rechtsgang er al weer aan te komen, en blijft de curator met een groot team ook nog onderzoek doen naar het faillissement. Daarbij kijkt men ook naar andere betrokken partijen, waaronder inmiddels ook een tot nu toe redelijk buiten beeld gebleven handelspartij die facturen van derden ten gunste van de recent uit de kassen gezette pachter zou hebben betaald.

Nieuwe rechtszitting
Op 23 april dient weer een rechtszaak, in dit geval een bodemprocedure. De vernietiging van een hypotheek op een kas in Made door de curator wordt daarin betwist. In december 2023 werd een eis van de curator aan een in Dubai gevestigde hypotheekhouder door de rechter afgewezen.

De curator schrijft in zijn verslag nu dat 'zonder nadere bewijslevering' volgens de rechter niet kon worden vastgesteld 'wie het gelijk aan haar zijde heeft'. De rechter achtte het verder niet op voorhand al voldoende aannemelijk dat de vordering van de curator in de bodemprocedure tot vernietiging van (de overeenkomst tot) hypotheekverstrekking zal worden toegewezen.

Op 23 april vindt een mondelinge behandeling plaats van de bodemprocedure van de curator tegen de bestuurders en de in Dubai gevestigde hypotheekhouder op de kassen in Made. De curator wijst erop het 'opmerkelijk' te vinden dat er sinds eind december geen reactie op een concept-rapport van de forensisch accountant is geweest. Daarvoor kreeg de tegenpartij drie maanden de kans.

"Het rapport wordt definitief zodra de reactie van de bestuurders daarin is verwerkt. Die hebben daarbij echter kennelijk geen belang, want zij hebben op 2 april 2024 nog steeds geen commentaar geleverd", merkt de curator fijntjes op in zijn verslag van 4 april. "Bij deze mondelinge behandeling zouden de door de accountant onderzochte feiten een prominente rol kunnen spelen."

Over de zaak
Op 29 november 2022 werd faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek naar de zaak die gekenmerkt wordt door een wirwar aan bv's belast.

In het jaar voorafgaande aan de faillissementen, dus vanaf eind 2021, hebben de nodige transacties plaatsgevonden. Daarbij zijn onroerende zaken door failliete vennootschappen verkocht en geleverd aan (indirect) bestuurders in privé. Opvallend was ook dat in de kassen, buiten de curator om, teelten zijn opgezet. Na een kort geding waarin acute beëindiging van de pacht werd geëist, volgde recent ontruiming van de kassen.

Indexfoto: beeld kascomplex Steenbergen via Google Streetview