Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkmenistan standhouder op Macfrut

AGF-bedrijven uit Turkmenistan zoeken handelspartners

Het Centraal-Aziatische Turkmenistan groeit sterk in de teelt van groenten en fruit. De producten worden nu ook geëxporteerd. Sommige bedrijven richten hun blik op Europa en zullen ook aanwezig zijn op de volgende editie van Macfrut (Rimini, Italië, 8-10 mei 2024). Azat Malikgulyye en Rustam Bekmuradov, beiden werkzaam bij Trade Central Asia (TCA) voor USAID, lichten de situatie toe.

"Turkmenistan teelt een breed scala aan groenten en fruit, maar staat vooral bekend om tomaten, druiven en meloenen. In de afgelopen 15 jaar heeft het land kasteeltprojecten zien opdoemen en recentelijk is het een van de belangrijkste tomatenexporteurs in de regio Centraal-Azië geworden."

"Acht exportgerichte bedrijven zullen aanwezig zijn op de Macfrut onder de vlag van "Made in Turkmenistan". De stand wordt gesponsord door het Trade Central Asia-project van USAID, een initiatief om de export vanuit Turkmenistan te bevorderen."

Wat de logistieke situatie betreft, zijn er geen grote problemen voor regionale leveringen binnen Centraal-Azië en Rusland. "Echter, logistieke kosten en levertijden van bederfelijke goederen naar de Europese Unie worden beschouwd als de belangrijkste uitdagingen om aan te pakken."

"Bovendien beschikken niet veel telers over de GlobalGAP en Organic certificeringen. Een uitzondering is Yigit, die de GlobalGAP-certificering heeft behaald met de steun van USAID. De tomatenteler is standhouder op de komende Macfrut."

"De deelnemende bedrijven zijn geïnteresseerd in het opbouwen van langdurige handelsrelaties met kopers en leveranciers van productiefactoren zoals zaden, grondstoffen, meststoffen, uitrusting en technologieën", besluiten de twee verantwoordelijken.

Voor meer informatie:
www.macfrut.com

Publicatiedatum: