Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Alle hens aan dek op zonnige zondag

Het is momenteel vooral de elektriciteitsprijs die de aandacht trekt. Vrijdag, zaterdag en zondag schoten de uurprijzen weer vaak door de 0-grens, met 's middags drie dagen op rij negatieve uurprijzen. Maandag is het na een zonnig voorjaarsweekend, met een vleugje Saharastof, over met de pret en ligt de EPEX-dagprijs voor elektriciteit weer een stuk hoger met 82,9 euro per megawattuur. De TTF-daggasprijs opende maandagochtend op 26,25 euro per megawattuur.

Grote delen van Europa kenden zondag negatieve elektriciteitsprijzen. Phil Hewitt van EnAppSys wijst op LinkedIn bij een screenshot met data van Nord Pool Group als oorzaak op storm Kathleen.


Over de hele dag kwam de prijs nog wel positief uit, maar rond het middaguur lag in veel landen de prijs onder 0, zo blijkt uit data van Nord Pool Group over de elektriciteitsmarkt.

Het resultaat van heel veel opwek van groene energie in het weekend is dat het ook alle hens aan dek is op het elektriciteitsnet. Van 9.45 tot 15.45 werd regeltoestand 2 afgeroepen.


Stevige onbalansprijzen op zondag tot -1593 euro per megawattuur, zo blijkt uit TenneT-data.

Het Nederlandse elektriciteitsnet moet flink verbouwd worden om alle transitieontwikkelingen bij te houden. De kosten daarvan? Die gaan toekomstige generaties ook nog voelen, meldt het FD, weet BNR.