Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks grote uitdagingen blijven Egyptische aardbeien het goed doen

Na het einde van het verse aardbeienseizoen in februari exporteert Egypte nu diepgevroren aardbeien. Volgens Nevenka Škorić, een voedingsconsulent gespecialiseerd in het sourcen van Egyptische producten, heeft de Egyptische aardbeiensector dit seizoen opmerkelijke veerkracht getoond, ondanks grote uitdagingen.

Nevenka spreekt over een uitzonderlijk seizoen, gezien de moeilijkheden. "Het seizoen van de verse aardbeien is voorbij en onze telers werken snel aan het invriezen. Ondanks de wereldwijde en regionale uitdagingen die de toeleveringsketens dit seizoen aanzienlijk op de proef hebben gesteld, heeft de sector geen achteruitgang gekend. Dat geldt overigens ook voor de meeste Egyptische groenten en fruit die worden geëxporteerd. Inflatie, devaluatie van de munt, de crisis in de Rode Zee, onzekerheid en precaire bedrijfsomstandigheden zijn allemaal factoren waarmee zelfs de sterkste economieën te maken hebben.

Ondanks de moeilijkheden heeft Egypte in de eerste drie maanden van 2024 alleen al 2,2 miljoen ton aan gewassen ter waarde van €1,38 miljard naar 160 landen geëxporteerd. Het gaat om een totaal van 400 tuinbouwproducten. Aardbeien waren goed voor net geen 20.000 ton in deze periode en behoren tot de top 3 tuinbouwproducten waarin Egypte een aanzienlijk concurrentievoordeel heeft, samen met citrus en aardappelen. De meeste aardbeien worden per vliegtuig verzonden, wat het risico op verstoringen in de levering als gevolg van de crisis in de Rode Zee heeft verminderd."

Ook wat prijzen betreft is het seizoen goed verlopen voor de Egyptische exporteurs. De aanvankelijke zorgen zijn weggeëbd. "De prijzen zijn stabiel gebleven of zelfs iets hoger dan vorig jaar, en dit door de toegenomen vraag. De prijzen moesten hoe dan ook stijgen, aangezien de teeltkosten al enkele jaren op rij stijgen, wat telers en exporteurs tot wanhoop drijft. De Egyptische regering heeft, in overeenstemming met het IMF, ingegrepen door de nationale valuta te devalueren. Dat heeft de exporteurs zeker geholpen", legt Nevenka uit.

Dit seizoen zijn er nieuwe markten aangeboord, vooral voor diepgevroren aardbeien. "Egyptische exporteurs zenden hun product vooral naar West-Europa, Rusland en de Golfstaten, maar elk jaar komen er nieuwe klanten en nieuwe markten bij. Dit seizoen hebben we grote belangstelling gezien vanuit Brazilië en China. Brazilië heeft vorig jaar 16.000 ton diepgevroren Egyptische aardbeien geïmporteerd. Dat is zeven keer meer dan in 2022 en goed voor een aandeel van 86% op de Braziliaanse importmarkt. De export naar China van januari tot en met november 2023 overtrof het totaal van het voorgaande jaar, waardoor Egypte voor het vijfde achtereenvolgende jaar de grootste exporteur van diepgevroren aardbeien naar China is", zegt Evenka.

"Koopgewoonten van klanten en weersomstandigheden in concurrerende landen beïnvloeden allemaal de vraagmarkt, en de bijzondere zorg waarmee Egypte aardbeien teelt beïnvloedt de aanbodmarkt. Het resultaat is een gestage groei van de Egyptische export van verse en diepgevroren aardbeien. Twee weken geleden heb ik een paper geschreven over de handel in groenten en fruit binnen de BRICS na de toetreding van nieuwe leden. De toegang van Egypte tot deze associatie zal het land in staat stellen de handelsvoorwaarden op die markten te verbeteren door middel van preferentiële handelsovereenkomsten", vervolgt Nevenka.

Egypte is 's werelds grootste exporteur van diepgevroren aardbeien en de derde grootste exporteur van verse aardbeien en onderscheidt zich vooral van de concurrentie dankzij zijn klimaat, stelt Nevenka. "Een gezonde concurrentie is in elk segment van de AGF-sector een van de sleutelfactoren voor het succes van een bepaalde herkomst. Er is geen monopolie in de tuinbouw, er zijn alleen landen met meer of minder gunstige klimaatomstandigheden voor de teelt, naast logistieke voordelen door de geografische ligging en verschillen in teeltpraktijken en technologie."

"Egypte heeft een gunstig klimaat voor de teelt van aardbeien en kan rekenen op de aanwezigheid van experts. Maar er worden ook aardbeien geteeld in Marokko, Spanje, Griekenland en Turkije, en in kassen in de Golf. Egypte is niet bang voor concurrentie, want zijn aardbeien hebben een kleur, smaak en geur die alleen Egypte aan de plant kan geven. Het is echter heel belangrijk om constant te monitoren wat andere landen doen, omdat ook zij aanzienlijke inspanningen leveren", besluit Nevenka.

Voor meer informatie:
Nevenka Škorić
Tel: +385 91 1007 111 (Kroatië)
nevenka.consultant@yandex.com
www.linkedin.com/in/nevenka-nena-škorić-35313a1aa

Publicatiedatum: