Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huelva promoot eigen aardbeien in Brussel

Gisteren werden in Brussel meer dan duizend punnets aardbeien uit Huelva uitgedeeld, als onderdeel van de informatie- en promotiecampagne #yocomofresasdehuelva (ik eet aardbeien uit Huelva) georganiseerd door de telersverenigingen UPA-Huelva en UPA-Andalusië.

"De campagne is al een maand geleden gestart en we hebben verschillende locaties bezocht met onze slogan omdat de aardbeien uit Huelva gezond, veilig en duurzaam zijn'", zei Manuel Piedras gisterochtend, terwijl het UPA-team dat naar België was afgereisd de aardbeien ging ophalen die ze gedurende de dag zouden uitdelen. "We begonnen met het uitdelen van aardbeien in Sevilla, we zijn ook in Madrid geweest, en vandaag zijn we bij het Economisch en Sociaal Comité, waar de campagne steun heeft gekregen uit alle landen en in alle talen, en bij het Europees Parlement hier in Brussel. We hopen op hetzelfde succes als bij de vorige evenementen."

De aardbeienpluk in Huelva is momenteel in volle gang. Na een trage start hebben de hoge temperaturen in de eerste helft van maart de volumes doen toenemen. In week 11 zorgde dit voor een opmerkelijke daling van de telersprijs. Het aanbod nam evenwel weer af tijdens de paasweek door regen en kou, wat een herstel van de prijzen mogelijk maakte.

"De waterbekkens hebben zich weer wat kunnen vullen in de provincie Huelva. De regen betekent veel voor ons. We zullen het aardbeienseizoen zonder problemen kunnen afronden en ook een goed begin van het volgende seizoen, dat in oktober start met het planten van de gewassen, is verzekerd."

"We moeten niet vergeten dat er nog steeds een beperking van 50% op het gebruik van water voor irrigatie geldt, maar met dit nieuwe scenario zullen we in de volgende Droogtecommissie in Huelva, die plaatsvindt op 10 april, voorstellen terug te schakelen naar een beperking van 25%."

"Door regen en de wintertemperaturen van de voorbije paasweek is het aanbod ook gehalveerd. Na de sluiting van de groothandelsmarkten op paasmaandag komt er dinsdag na Pasen normaal gezien heel veel fruit op de markt, wat de prijzen doet dalen. Maar dit jaar is het tegenovergestelde gebeurd."

"Vandaag zagen we bijvoorbeeld in een grote supermarkt in Brussel dat een halve kilo Huelva-aardbeien tegen € 4,95 wordt verkocht. Dat is een goede prijs. Het laat toch zien dat de vraag naar Spaanse aardbeien op peil is", merkt Manuel op.

"Het moet gezegd dat de besmettingswaarschuwingen voor Marokkaanse aardbeien ook ons hebben geraakt, maar de supermarktketens waren toen net prijsverlagingen en winkelacties aan het uitvoeren. Daar daalde de verkoop niet, maar wel in de groothandelsmarkten die het product in bulk aanbieden."

"Gelukkig is de situatie volledig opgeklaard. Toch gaan we door met onze infocampagne over de gezonde, veilige en duurzame aardbeien uit Huelva. Na Brussel doen we nog enkele andere Spaanse steden aan. Op 10 april staan we in Valladolid, daarna verwelkomen we de pelgrims die aankomen op het grote plein voor de kathedraal van Santiago de Compostela en we hebben ook nog een bezoek aan het Museum voor Kunst en Wetenschap in Valencia gepland."

Voor meer informatie:
UPA-Huelva
Tel: +34 959 378 494 (Spanje)
[email protected]
http://upahuelva.es

Publicatiedatum: