Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
duurzaamheidsvergoeding in ontwikkeling

Afname sierteelt in PlanetProof 2023

Het aantal telers van plantaardige producten met het topkeurmerk On the way to PlanetProof is in 2023 stabiel gebleven. Wel steeg het areaal van de keurmerkhouders met 3% naar 58.856 hectare. Sterke groei was er in vollegrondsgroenten (+12%), terwijl de sierteelt juist afnam (-6%). Het aandeel in open teelt groenten is nu 70% van het Nederlands areaal, in bedekte teelt zelfs 73%. De stabiele ontwikkeling is mede dankzij de vraag vanuit supermarkten, die in grotere getalen ook zelf zijn gecertificeerd. SMK, de stichting die het keurmerk ontwikkelt en beheert, heeft deze groeicijfers over 2023 bekend gemaakt.

Aandeel On the way to PlanetProof van Nederlands areaal AGF en sierteelt
Het On the way to PlanetProof-areaal tafelaardappelen bedraagt 66% en uien 8% van het totale Nederlandse areaal. Voor groenten en kruiden open teelt is dat 70% en voor fruit 48%. Het aandeel van bedekte groente- en fruitteelt is maar liefst 73%; bedekte sierteelt 8%. Van het Nederlandse areaal van boomkwekerijen is 11% gecertificeerd.

Aantal keurmerkhouders
Afgelopen jaar bleef het aantal keurmerkhouders dat hun plantaardige productie verduurzaamt gelijk op 2100, waarvan 218 handelsbedrijven met een Chain of Custody-certificaat. Daarnaast zijn er vier supermarktketens gecertificeerd. Het afgelopen jaar waren dit twee nieuwe supermarkten: Dirk van den Broek en Lidl, boven op de bestaande keurmerkhouders: Aldi en Jumbo. De supermarkten zijn gecertificeerd om onverpakte On the way to PlanetProof-producten te kunnen verkopen.

Duurzaamheidsvergoeding
On the way to PlanetProof is een open en onafhankelijk keurmerk dat toegankelijk is voor alle bedrijven die daaraan willen deelnemen. Het keurmerk is gericht op milieu en voor dierlijke producten ook op dierenwelzijn, en kent een integrale aanpak, waarbij eisen worden gesteld aan verduurzaming op acht duurzaamheidsthema's. Certificering voor dit keurmerk is beschikbaar voor diverse voedselcategorie├źn in Europa.

Dit jaar heeft SMK de ambitie om de duurzaamheidsvergoeding, die al in ontwikkeling is, door te voeren voor plantaardige producten en later ook uit te breiden naar andere sectoren. Het SMK College van Deskundigen heeft de ambitie van On the way to PlanetProof concreet gemaakt door doelstellingen en KPI's vast te stellen met tussendoelen voor 2030.

Voor meer informatie:
Stichting Milieukeur
www.planetproof.eu

Publicatiedatum: