Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie besparen in de vingers

Met zonnige en warmere dagen eind maart, zijn op het Proefstation de energieschermen bij tomaat steeds minder gesloten. Voor proeven met een standaard klimaatsturing zoals Opti-Energie is de periode met het grootste besparingspotentieel wellicht al achter de rug. In Energlik wordt geprobeerd energie besparen in de vingers te krijgen. De aangepaste klimaatsturing met schermen die nog steeds zoveel mogelijk dicht blijven, dragen ook deze maanden nog bij aan de energiebesparing, deelt men in onderstaande update.

De Energlik-proef is voorzien van twee nieuw ontwikkelde schermen. Op het bovenste dradenbed ligt een beweegbare AC-folie. Met haar relatief hoge lichttransmissie kan men dit scherm meer gesloten gehouden. Om het vormen van de waterfilm op de AC-laag te bevorderen laten de onderzoekers de RV ook iets hoger oplopen voordat een kier getrokken wordt. In combinatie met een lagere minimumbuis realiseren de onderzoekers met een scherm overdag een sterke energiebesparing.

Op het onderste dradenbed ligt een dubbele laag van een geweven aluminium scherm. Dit materiaal heeft goede reflecterende eigenschappen waardoor het efficiƫnt warmte in de serre kan houden. Het scherm wordt natuurlijk enkel 's nachts gesloten, maar ook alleen wanneer er buisvraag is. Op deze manier worden overbodige raamopening vermeden. Het scherm zorgt voor goede resultaten in het energieverbruik, zeker op de koude winternachten.

Naast de schermen draagt ook de klimaatsturing bij aan de gerealiseerde energiebesparing. Zoals vermeld wordt er in de Energlik-afdeling geteeld met een lagere minimumbuis. Deze steekt ook enkel in het groeinet om de warmte zo efficiƫnt mogelijk bij het gewas te brengen en de plantactiviteit zo te stimuleren met minimum energieverbruik. Daarnaast laat met de temperatuur ook wat trager zakken tijdens de voornacht. Het opstoken na de voornacht kan men dan weer minimaliseren door het nachtscherm eerst te sluiten en zo de warmte die nog aanwezig is in de grond maximaal binnen te houden.

De proef loopt nog tot november.

Bron: Proefstation voor de Groenteteelt

Publicatiedatum: