Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter geeft milieuclub gelijk in zaak over biomassacentrale

Milieuclub Coƶperatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft een succes geboekt in een poging een biomassacentrale in Maasbree stil te leggen. De biomassacentrale is in de zomer van 2019 opgeleverd. MOB kwam in 2021 in actie en wijst op stikstofregels en natuurbescherming.

De Rechtbank Limburg geeft MOB nu gelijk en stelt dat de provincie Limburg geen rekening heeft gehouden met de natuur bij haar besluit de biomassacentrale te gedogen. In eerste instantie was de biomassacentrale volgens PAS-regelgeving aangemerkt als vergunningvrij omdat de stikstofemissie maximaal 0,05 mol/ha/jaar op stikstofgevoelige natuur bedroeg. Halverwege 2019 kwam daar met een uitspraak van de Raad van State veranderingen in.

In verweer voert biomassacentrale TBM aan dat met het uitkopen van veehouderijen rond het beschermde Natura-2000-natuurgebied er stikstofruimte is. Bovendien wijst men erop dat bij stillegging van de biomassacentrale aangesloten tuinders hun eigen gasgestookte WKK's weer zouden moeten opstarten waarbij ook stikstof vrijkomt, zodat er per saldo geen stikstofwinst is.

De rechter is hierdoor niet overtuigd en wijst erop dat 'hiermee nog geenszins concreet invulling is gegeven aan de natuurbeschermingsbelangen' waarvoor MOB de provincie om handhaving vraagt.

Op 21 maart is uitspraak gedaan. De provincie krijgt zestien weken de tijd om een nieuw besluit te nemen.