Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en dat gaat in 2024 gebeuren

Standaardisatie en groter marktaandeel moet vertical farming winstgevend maken

De investeringen in de beginfase van Controlled Environment Agriculture (CEA) waren gericht op de markt en nieuwe techniek. "De focus lag op technologie, zoals robotica, sensoren en AI. Beleggers waren meer bezig met data-analyse en het invoeren van nieuwe techniek. Ze waren minder bezig met de teelt terwijl er juist aandacht moet zijn voor het telen en de plant op de eerste plaats moet staan. Bij indoor farms gaat het in de eerste plaats om telen. Technologie is een hulpmiddel om de efficiëntie te beteren en moet geen doel op zich zijn," vertelt David Verbitsky, Managing Director bij Nomura Greentech.

"In de aanloopfase werd er veel geïnvesteerd in de indoor farmingsector. Die financiering is er nu niet meer. Alleen ondernemingen die succesvol zijn en hun doelstellingen halen, krijgen toegang tot extra kapitaal om hun groei verder te financieren."


David Verbitsky

David Verbitsky heeft meer dan 15 jaar ervaring in de financiële wereld en is momenteel hoofd van AgTech & Duurzaam Voedsel bij Nomura Greentech.

Nomura Greentech heeft als doel om bedrijven en investeerders die bijdragen aan een groenere, duurzamere toekomst te ondersteunen. Het biedt advies over fusies en overnames, equity en schuld en heeft kapitaal ingezameld voor verschillende tuinbouwbedrijven.

Hoe staat het met de verticale tuinbouw na een reeks faillissementen?
Tussen 2022 en 2023 is de vertical farmsector opgeschrikt door een reeks faillissementen en herstructureringen. Rapporten van begin 2023 laten een daling van 91% in durfkapitaalinvesteringen zien sinds 2022. De vraag is of er nog meer faillissementen komen of dat de sector zich schrap moet blijven zetten.

David vertelt dat de markt nog steeds een grote potentie heeft voor consumenten die lokaal en gezond voedsel willen. Data laat zien dat dat CEA als supermarktproduct groeit omdat consumenten de versheid en de lange houdbaarheid van producten waarderen. Vanuit financieel oogpunt is de CEA-sector zich ook aan het vertakken naar verschillende vormen van financiering naast het eigen vermogen. Investeringen in infrastructuur en door apparatuur gedekte schulden zijn daar voorbeelden van.

"In de VS en Canada is te zien dat indoor farms hun merk aan het opbouwen zijn. Wanneer consumenten CEA-producten hebben ervaren, zoeken ze er vaak opnieuw naar in supermarkten. Verkoopgegevens laten zien dat er veel van dit soort producten in supermarkten worden verkocht. Het is niet duidelijk of er een voorkeur is voor een bepaald merk, of dat er gewoon voorkeur is voor alle CEA-producten. Wanneer je twee verschillende merken sla hebt die geteeld zijn in een CEA-omgeving, laten data zien dat de goedkoopste het meest populair zijn," vertelt David.

Veel sceptici trekken de winstgevendheid van vertical farming in twijfel. David verwacht echter dat veel bedrijven in 2024 winstgevend zullen worden. Daardoor kunnen de investeringen in de sector toenemen en kan bepaald worden wat nu eigenlijk de standaard is. Veel bedrijven gebruiken de beste techniek om winstgevend te worden en een grote afzetmarkt te bereiken.

"Standaardisatie is cruciaal om de sector volwassen te laten worden. De beste techniek wordt toegepast door een grotere groep bedrijven om hen te helpen winstgevend te worden en een grotere omzet te behalen. Door winstgevend te worden kunnen deze indoor farms meer controle krijgen en CEA kan hen daarbij helpen. Wanneer indoorfarms winstgevend worden krijgen ze meer controle over hun toekomst en wij willen hen daarbij helpen."

Voor meer informatie:
David Verbitsky, Managing Director en Hoofd van AgTech & Duurzaam Voedsel
Nomura Greentech
www.nomuragreentech.com

Publicatiedatum: