Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Dalende trend gasprijs

Met 58,3 euro per megawattuur ligt de EPEX-dagprijs voor elektriciteit donderdag weer een stuk lager dan woensdag. De TTF-gasprijs is woensdag ook een stukje gezakt voor het dichtstbijzijnde maandcontract. De daggasprijs opent donderdag op 25,73 euro per megawattuur. De gasprijs voor het eerste kwartaal van 2025 zakt ook iets. De prijs kwam woensdag uit op 31,6 euro per megawattuur.

De verwachting is dat de dalende trend van de gasprijs op de spotmarkt vooralsnog aanhoudt, deelt energieleverancier Vattenfall in een marktupdate. De daling vindt plaatst ondanks een groeiende Aziatische vraag naar LNG en een aanval op een gasopslagfaciliteit in Oekraïne vorige week. "De sterke vraag vanuit Azië, met name vanuit China en Japan, wordt gedreven door het herbevoorraden van LNG-opslagen in deze landen. De Aziatische LNG-prijzen bleven daardoor stijgen en lagen hoger dan die op de Europese TTF-gasmarkt. Hoewel daarmee de concurrentie voor LNG-ladingen vanuit de VS voor Europa toenam, bleef de beschikbaarheid van LNG uit Amerika goed."


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 3 april 2024. Klik hier voor de meest actuele cijfers.

De Eerste Kamer gaat toch snel besluiten over een definitieve sluiting van het Groninger gasveld. De afgelopen dagen ontstond er ophef na een uitspraak van een VVD-senator. Het is nagenoeg zeker dat de Eerste Kamer na een laatste vragenronde, net als de Tweede, met een grote meerderheid akkoord gaat met definitieve sluiting, deelt de NOS.

De recente ophef is voor energie-analist Jilles van den Beukel reden om op LinkedIn nog eens te wijzen op een passage uit een Kamerbrief uit 2016. Destijds werd een langdurige onderbreking van de gasleveranties uit Rusland door het kabinet 'onwaarschijnlijk' geacht. De rest is geschiedenis. Mocht het toch tot een onderbreking komen, dan 'zal de impact beperkt zijn' lezen we ook in de achteraf bezien opvallende tekst.