Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exporteur Jeroen Hendrix over de start van het Hollandse kasaardbeienseizoen

"Met name Fandango vindt gretig aftrek in de Duitse daghandel"

Tholen - Sinds een goede twee weken komt de afzet van de vroege, Hollandse kasaardbeien richting de Oosterburen geleidelijk aan op gang. "Door de kou en de regen komt het seizoen wat traag op gang met beperkte volumes voor de vrije markt. Door de eveneens terughoudende vraag zijn vraag en aanbod wel redelijk in balans. Vooralsnog houden wij ons nu met name bezig met de rassen Fandango en Sonsation. Het wachten is echter op het totale assortiment waaronder Opera, Favori, Elsanta en Malling Centenary, die nu stukje bij beetje op de markt komen", schetst Duitsland-exporteur Jeroen Hendrix uit Venlo.

Door de vroege rassen Inspire en Lady Emma is er dit jaar een betere spreiding ontstaan en kan het Hollandse kasaardbeienseizoen worden verlengd tot wel 10 à 12 weken. Hendrix: "Zeker in het vroege segment is de kasaardbei een nicheproduct, dat met name bij Duitse weekmarkten en groentespeciaalzaken in de smaak valt. Naarmate het seizoen vordert, nemen de volumes echter toe, terwijl het Zuid-Europese product uit Spanje en Italië terugloopt. De weersomstandigheden zijn daarin van cruciaal belang."

Op de lange termijn wint de Nederlandse kasaardbei volgens Jeroen terrein ten opzichte van de Zuid-Europese aardbei op de Duitse markt. "Logistiek en transport is natuurlijk een grote kostenfactor. Vanwege de relatief korte transportwegen ten opzichte van de Duitse afzetmarkt en de bijbehorende versgarantie zijn we hier in het voordeel vergeleken met de Zuid-Europese teeltlanden. Maar ook de problemen met aanhoudende hitte en gebrek aan water spelen de Zuid-Europese aardbeienteelt parten. In dat opzicht zie ik voor de Nederlandse kasaardbei ook de komende jaren een goede uitgangspositie."

Fandango in trek, Elsanta behoudt marktpositie
De voorbije jaren is het totale areaal van zijn leveranciers nagenoeg stabiel gebleven, meldt Jeroen, die zijn volumes van enkele lokale partners afneemt. Op rasniveau zijn er echter wel enkele ontwikkelingen te zien. "Met name Fandango vindt gretig aftrek in de Duitse daghandel, hoewel dit ras qua prijs wel aan de bovenkant zit. Tegelijkertijd zien we ook bij een wat ouder ras als Elsanta nog altijd goede resultaten qua opbrengsten en kwaliteit, mits er een goede teeltmethode gehanteerd wordt. Sonata heeft daarentegen in de loop der jaren flink wat terrein prijsgegeven."

Ondanks de grote vraag naar Hollandse kasaardbeien op de Duitse markt neemt ook het binnenlandse kasareaal stukje bij beetje toe. "Wat mij betreft is het voor de Duitse consument een goede zaak dat er wat te kiezen valt. De vraag in Duitsland is ook nog altijd vele malen groter dan het aanbod uit binnenlandse teelt, waardoor import noodzakelijk is. Daarnaast staat de Nederlandse kasaardbei bekend vanwege de hoge kwaliteitsstandaard. In dat opzicht heeft het product ook op de lange termijn een goede concurrentiepositie", besluit Jeroen.

Voor meer informatie:
Jeroen Hendrix
Hendrik Fruit & Vegetables
Sint Jansweg 15
5928 RC Venlo
Tel.: +31 (0)77 3968964
Mobiel: +31 (0)6 55801433
info@hendrixfruit.nl
www.hendrixfruit.nl