Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie om te experimenteren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen

Boeren en loonwerkers in Friesland kunnen experimenteren met het afbouwen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en daarvoor subsidie aanvragen. De provincie Fryslân stelt daarvoor in totaal € 60.000,- beschikbaar, meldt LTO Noord.

De subsidieregeling is onderdeel van een groter programma. Daarmee wil de provincie een beweging op gang brengen om het gebruik van middelen voor het bestrijden van onkruid, insecten, schimmels, ziektes en plagen in Friesland af te bouwen.

De subsidieregeling is bedoeld om op kleine schaal te experimenteren met minder of geen gebruik van (chemische) middelen om gewassen - bijvoorbeeld aardappelen of tulpen - te beschermen. En dat op basis van de principes van geïntegreerde gewasbescherming, waarbij er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van preventieve of niet-chemische maatregelen, en zo weinig mogelijk van chemische middelen.

De subsidie is van 4 tot en met 25 april 2024 hier aan te vragen bij de provincie. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Per aanvraag is maximaal €10.000,- beschikbaar.

Gewasbeschermingsmiddelen komen op veel verschillende plekken voor. Denk aan middelen tegen algen-aangroei om hout of ander materiaal te beschermen. Maar ook desinfectiemiddel, anti-wormen en -vlooienmiddel voor huisdieren of gif tegen muizen en ratten. Het gaat om stoffen die vaak wettelijk gezien wel toegestaan zijn, maar door te veel of verkeerd gebruik schadelijk kunnen zijn voor planten, dieren en mensen. Via (regen)water, lucht of de bodem komen ze in het milieu terecht.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: