Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dak geschikt voor zonnepanelen?

De nieuwe dataviewer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt kansrijke daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in heel Nederland in beeld. De viewer geeft aan of een dak nu al mogelijk geschikt is voor zonnepanelen. Of geschikt te maken is, door bijvoorbeeld het versterken van het dak. Zo kunnen dakeigenaren, installateurs of aanbieders van zonnepanelen eenvoudig kansen voor zonnepanelen op daken zien.

Mogelijkheden voor zonnepanelen
Zo'n 50% van het oppervlakte van daken en parkeerplaatsen in Nederland is beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie met panelen. Dat is 725 kmĀ². Deze daken en parkeerplaatsen hebben genoeg ruimte om zonnepanelen te plaatsen. En er schijnt genoeg zonlicht op de panelen. Van deze oppervlakte is 8% direct geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In de andere gevallen moeten er eerst belemmeringen worden opgelost.

Bekijk per locatie of een dak geschikt is of niet
Een gebruiker kan in de viewer de locatie van een pand intypen en ziet gelijk of het dak geschikt is of niet. Door in te zoomen op de kaart laat de viewer ook de kansrijke daken in de buurt zien. Er wordt meteen duidelijk welke belemmeringen er zijn. Voorbeelden van belemmeringen zijn dat de dakconstructie niet sterk genoeg is, er aparte dakvorm of dakramen zijn of asbest aanwezig is.

Zijn er belemmeringen? Dan kan de eigenaar, installateur of aanbieder van zonnepanelen hiervoor een oplossing zoeken. De viewer zorgt er hiermee voor dat daken sneller geschikt kunnen worden gemaakt voor het opwekken van zonne-energie met panelen.

Getest op vakbeurzen
RVO testte de viewer eind maart op de vakbeurzen Solar Solutions en Green Heating Solutions. Bezoekers van de beurs konden kennis maken met de viewer en waren enthousiast. "Mooi om in mijn buurt te zien waar de kansrijke daken en belemmeringen zitten en leuk dat we deze tool makkelijk zelf kunnen bedienen op een groot scherm", was een veelgehoorde reactie.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Publicatiedatum: