Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense kastelers terug naar teeltniveaus van voor de oorlog

Vanaf eind februari tot half maart komen de eerste komkommers uit Oekraïense kassen op de markt. Hoewel de consumentenprijzen hoog zijn, blijven ze stabiel voor de telers. De verkoop van komkommers zal aanhouden tot juni, afhankelijk van de importvolumes en prijzen. Gewoonlijk dalen de prijzen in juni onder de teeltkosten. Nieuwe aanplantingen vinden plaats rond augustus, waardoor verse komkommers beschikbaar zijn tot november.

De kosten voor geïmporteerde tomaten en komkommers blijven hoog vanwege logistieke problemen als gevolg van verstoringen in zeevracht door oorlogsomstandigheden. Transport over de weg is duurder geworden, waardoor leveringstijden langer zijn geworden en de beschikbare hoeveelheden zijn afgenomen. De importniveaus van eind 2023 tot begin 2024 waren lager dan in voorgaande jaren. Desalniettemin wordt verwacht dat de prijzen scherp zullen dalen vanaf eind april, wanneer grote spelers zoals "Teplichny" en "Umansky" de markt betreden met ongeveer 3000 ton aan producten gedurende deze periode, wat overeenkomt met de productieniveaus van vóór de oorlog.

Dankzij technologische vooruitgang is de tuinbouwsector op weg om zowel de teelt als de opbrengst te verbeteren, en zelfs de standaarden van vóór de oorlog te overtreffen. Tenzij er onverwachte problemen optreden op het gebied van technologie, energieverbruik of brandstofprijzen, zijn kascomplexen gereed om het jaar met winst af te sluiten. Dit staat in schril contrast met de uitdagingen die het voorgaande jaar met zich meebracht.

bron: agrotimes.ua

Publicatiedatum: