Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amsterdams bedrijf voorziet chef-koks van teeltkasten

"Vertical farming kan grote rol spelen in trend naar plantaardig dieet"

"Horecabedrijven zitten midden in een enorme overgang naar een duurzamer menu en wij zijn blij dat we daar een rol in kunnen spelen. Een aantal grote namen in de branche stapt over op een overwegend plantaardig dieet en wij denken dat vertical farming daar een grote rol in kan spelen. In het verleden waren kosten en gemak de belangrijkste drijfveren in de catering, maar we zien nu dat kwaliteit en duurzaamheid op het menu steeds belangrijker worden. De sector stelt zich steeds meer open voor innovatie en we denken dat de verwachtingen van de consument dit de komende jaren verder zullen stimuleren," zegt Olivier Francescangeli, medeoprichter van VaVersa.

Het Amsterdamse agtech-bedrijf helpt chef-koks door het leveren van teeltkasten waarmee verse ingrediënten ter plekke kunnen worden geteeld. Momenteel begint het team een crowdfunding-campagne. De campagne is gericht op het verkrijgen van financiering voor de commerciële uitrol van hun Mia Garden, een voor professionele keukens op maat gemaakte miniatuur vertical farm. VaVersa wil de belangrijkste duurzaamheidsuitdagingen in de toeleveringsketens van de horeca aanpakken.

VaVersa onderzoekt momenteel de volgende generatie Mia Gardens. "We hebben veel waardevolle feedback en voldoende bewijs dat er een aanzienlijke markt is voor een kleinere versie en we onderzoeken het idee om de opstelling modulair te maken om op basis van de beschikbare ruimte en het beoogde gebruik een aanpasbaar element toe te voegen," voegt Olivier toe.


Het Vaversa-team

Crowdfunding-campagne
VaVersa's Mia garden wil farm-to-table herdefiniëren door het telen van kruiden, groenten, tuinkers en andere producten in restaurants mogelijk te maken, met het idee om de teelt direct naar het punt van consumptie te brengen. Door een Mia Garden op de locatie te plaatsen kunnen chef-koks producten telen die lekkerder zijn en een hogere voedingswaarde hebben. Met de Mia kunnen restaurants onnodige plastic verpakkingen en voedselkilometers elimineren en voedselverspilling verminderen. Daarnaast heeft het bedrijf zijn bio-bestrijdingspakket ontwikkeld, dat als ongediertepreventie in de Mia Garden dient.

VaVersa is bezig met een crowdfunding-campagne, een strategische zet om het bedrijf naar de volgende groeifase te brengen. De campagne is bedoeld om middelen voor de uitgebreide uitrol van hun bestaande product in Nederland veilig te stellen en voor de introductie van de innovatieve Mia Garden in belangrijke Europese markten, waaronder België, Duitsland en Frankrijk.

"De belangrijkste markt tot nu toe bestaat uit bedrijfskantines, waar veel vraag naar de Mia Garden is. Daarnaast richt VaVersa zich sterk op hotels, evenementenruimtes/eventcatering en exclusieve restaurants. We verkennen de komende tijd ook verschillende andere mogelijkheden; we denken dat er nog meer toepassingen mogelijk zijn in onder andere onderwijsinstellingen, op cruiseschepen en in de vliegtuigcatering."


Een Mia Garden

Duurzame keukens
De Mia Garden heeft een bijna volledig geautomatiseerd ontwerp met verwijderbare trays voor het gemak van koks. Uitgerust met geavanceerde sensoren voor het op afstand monitoren van planten, zorgt het systeem voor optimale omstandigheden voor plantengroei. VaVersa ondersteunt koks op afstand tijdens de hele teeltcyclus en zorgt zo voor het gebruiksgemak en de consistentie die professionele keukens nodig hebben.

VaVersa begon zijn reis in 2017 toen oprichter Olivier Francesangeli nog aan de Universiteit van Wageningen studeerde. De start-up voerde aanvankelijk een reeks kleinschalige strategische proeven uit om de Mia Garden op basis van feedback uit de praktijk te verbeteren. De huidige productversie, die in Q2 2022 werd gepresenteerd, heeft inmiddels zijn plaats in verschillende culinaire omgevingen gevonden, waaronder Michelin-sterrenrestaurants, bedrijfskantines, hotels en evenementenruimtes.

"Voor ons is de horeca veelbelovend. We hebben ook veel interesse uit de hotelsector ontvangen en hopen daar binnenkort grote stappen te zetten."

Voor meer informatie:
Olivier Francescangeli, medeoprichter
VaVersa
olivier@vaversa.com
https://vaversa.com

Publicatiedatum: