Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Vooral grote industrie profiteert van Porthos

Met april op komst is het dichtstbijzijnde TTF-gascontract mei 2024. Daarmee is het echt voorjaar aan het worden. De gashandel ligt met Pasen even op zijn gat. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit komt uit op 44 euro per megawattuur. Net als vannacht zakt de prijs vanmiddag vanwege stevige wind tot ongeveer 10 euro per megawattuur.

Voor de gasmarkt constateert AgroEnergy in een nieuwe update dat de markt 'volatiel blijft'. Met een halfvolle opslag is het eind van de gaswinter gehaald in Nederland. Nu moeten de voorraden weer aangevuld gaan worden. Daarmee is de afgelopen tijd voorzichtig al begonnen, terwijl ook nog steeds wel gas aan de voorraden onttrokken wordt.

De Algemene Rekenkamer constateert in een rapport dat het opslaan van CO2 onder de Noordzee middels project Porthos goed helpt om de klimaatdoelen te halen. Wel is men kritisch op wie van de stijgende CO2-prijzen profiteert. Dat zijn vooral industriële klanten. Klant van Porthos zijn de Nederlandse industriële vestigingen van de Britse, Amerikaanse en Franse multinationals Shell, Air Products, ExxonMobil en Air Liquide.

In 2026 start Porthos de opslag van CO2 van de industrie in een voormalig gasveld onder de zeebodem. Tegenvallers daarbij hebben indirect gevolgen voor de rijksoverheid (staatsbedrijven dragen dan minder dividend af). In 2042 is het veld met CO2 gevuld en wordt het afgesloten. De industrie hoeft dan niet langer te betalen voor de opslag onder de zeebodem. Porthos blijft verantwoordelijk tot 2062. Daarna is de rijksoverheid verantwoordelijk voor het monitoren en schade van eventuele CO2-lekken.

Uit berekeningen van de Algemene Rekenkamer blijkt dat grootschalige CO2-opslag onder de Noordzee voor de rijksoverheid naar verwachting goedkoper uitpakt dan ministers eerder voorzagen. Naarmate de CO2-prijs stijgt, hoeft er minder subsidie aan de industrie uitgekeerd te worden. De financiële voordelen voor de industrie zelf vallen ook groter uit, omdat er minder EU-emissierechten voor de CO2-uitstoot hoeven worden ingeleverd. De industrie stoot immers minder CO2 uit en de waarde van deze rechten zal volgens ramingen stijgen. Het rendement op de investeringen voor de industrie kan, zelfs zonder subsidie, oplopen tot 34%.

De rijksoverheid profiteert niet evenredig mee van een hogere opbrengst, terwijl dat in subsidieafspraken of via de Mijnbouwwet wel vastgelegd had kunnen worden, stipt de Algemene Rekenkamer aan. Vanwege de risico's op lange termijn doet de rijksoverheid daardoor zichzelf tekort, stelt men. Nederland kan voor toekomstige CCS-projecten lessen trekken uit het project Porthos. Het berekende rendement voor de staatsbedrijven die Porthos exploiteren valt lager uit. Zij halen naar verwachting bij lange na hun beoogde rendement van 6,6 % niet. Vertraging en onvoorziene kosten spelen hierbij een rol.