Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ons teeltsysteem voor bladgroenten combineert de voordelen van traditionele teeltsystemen"

Volgens Louis Belloin,medeoprichter van de in Zwitserland gevestigde startup Techponics vinden telers de huidige sla-teeltsystemen (zoals MGS) vrij duur en missen ze duidelijk flexibiliteit. "Wij geloven dat telers een eenvoudig, goedkoop geautomatiseerd grondloos systeem nodig hebben dat hoge flexibiliteit combineert met hoge automatisering." Onlangs ontwikkelde hij een geautomatiseerd teeltsysteem voor bladgroenten op een vijver.

Techponics is opgericht door Benoit de Combaud. Hij maakte daarvoor gebruik van zijn vijftien jaar ervaring in het ontwikkelen van grondloze teeltsystemen voor bladgroenten. Het bedrijf werd in 2020 samen met Henri en Louis opgericht. Het doel van de onderneming was om een geautomatiseerd grondloos systeem voor bladgroenten aan te bieden dat de voordelen van DFT en MGS zou combineren tegen lage investeringskosten.

De ruimte boven een DFT-vijver is de sleutel tot de innovatie van Techponic
Volgens Louis ligt de sleutel tot het kweeksysteem van Techponics binnen het afstandssysteem, dat wordt ingezet boven de vijver om de productiviteit te maximaliseren. "Ons systeem maakt gebruik van goten, vergelijkbaar met die in MGS, maar ze hebben geen bodem om de wortels toegang te geven tot de voedingsoplossing," laat Louis zien.

Een andere belangrijke functie die hij naar voren brengt, is dat de afstand volledig software gestuurd is. Gewassen kunnen snel worden gewijzigd. Ook kunnen goten aangepast worden om de afstand opnieuw te configureren indien gewenst. "Tegelijkertijd profiteren telers van alle voordelen van DFT, met name de veerkracht en tolerantie ervan. De vijver fungeert als buffer bij uitval. Het gebruik van DFT betekent dat de systeemkosten laag blijven in vergelijking met MGS. Ten slotte maakt dynamische afstand ook een hoge mate van automatisering van alle stappen van het kweekproces mogelijk, tot aan de oogst. Dat is een sleutelfunctie voor een aantrekkelijk systeem voor het kweken van bladgroenten."

Hardware en software
"Onze hardware is eenvoudig en robuust. We leggen de besturingslaag in de software", vervolgt hij. Daarbij benadrukt hij dat telers stevige systemen nodig hebben waarop ze kunnen vertrouwen. Dat is een sleutelconcept waar het team zich gedurende de hele ontwikkeling van hun systeem op heeft gericht. "Het systeem onderscheidt zich door te vertrouwen op software gestuurde ruimte. Dat is een functie waarvan wij geloven dat die belangrijk is voor telers."

Commercialiseringsfase
Het Zwitserse bedrijf, met hoofdkantoor in Zwitserland, wil zowel de Europese als Noord-Amerikaanse markten bedienen in plaats van zich op een specifiek land te richten. "We profiteren momenteel van een onmiskenbare interesse van sleutelspelers in de sector en zijn nu in gesprek met telers om onze eerste commerciële eenheden in 2024 te leveren", vertelt Louis. Ze hebben onlangs een seed-ronde afgesloten om hun uitbreiding te financieren.

Een andere ontwikkeling is dat het bedrijf één van de 15 startups is die geselecteerd zijn voor de twaalfde lichting van StartLife Accelerate. Dit ondersteuningsprogramma voor startups in de beginfase op het gebied van AgriTech en FoodTech helpt hen om te adresseren wat cruciaal is om hun bedrijf te valideren, financiering te verkrijgen en het bedrijf te laten groeien. Eerdere deelnemers zijn onder andere Organifarms, Voltiris, Source.ag, Corvus Drones, Fotoniq, Fermata, CE-Line en Crocus Labs.

Voor meer informatie:
Louis Belloin
Techponics
Tel: +4178 319 87 78
www.linkedin.com/company/techponics

Publicatiedatum: