Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe vang je de rode wolk weg?

In totaal 45 deelnemers zijn afgelopen woensdagmiddag door Paul van Gils van Lumiforte en Wim van Wingerden van ProJoules bijgepraat over licht in de teelt, of eigenlijk over hoe teveel licht een probleem kan zijn in diverse teelten, en hoe telers dat kunnen voorkomen.

Rode wolk
In een webinar zijn twee praktijkcasussen besproken, eentje uit Oostenrijk en eentje uit Mexico. Bij de cases is besproken hoe om te gaan met het teveel aan licht, welke coating telers als eerste op moeten brengen (ReduFuse IR/ReduHeat) en hoe dan de vervolgstrategie met Redusol en spuitkrijt eruit ziet. Ook is de schoonmaakstrategie besproken voor beide cases.

Bij het technische verhaal over het juist inzetten van coatings ging het ook over wat het kost als telers (te weinig) doen aan een overschot aan licht. Wat kost een daling in productie, wat kost het als de vruchten te klein zijn of als er neusrotvruchten in de teelt ontstaan? Paul en Wim droegen voor de mogelijk in de praktijk voorkomende voorbeelden ook mogelijke oplossingen aan.


Bovenstaand teeltplan voor een teelt in Oostenrijk werd in het webinar besproken. In de afbeelding boven laat de 'rode wolk' het overschot aan joules licht aan. In de afbeelding onder is coating ingezet en daarmee wordt het lichtoverschot beperkt.

Daarna was er tijd voor vragen. Wim en Paul werden onder meer verrast met een vraag over het maximaal aantal joules wat een slaplant per dag kan opnemen. Wim: "Wij hebben daar geen ervaring mee. Onze gedachte is dat er ook hier een maximum aantal joules is. Wellicht rond de 1600 joules, buiten gemeten."

Na driekwartier zat het webinar zoals beloofd er weer op. Paul en Wim blikken tevreden terug op het webinar.

Wim en Paul hadden er lol in. Deze foto bewijst dat voor wie het webinar niet gevolgd heeft.

Voor meer informatie:
ProJoules
info@projoules.com
www.projoules.com


Lumiforte
welcome@lumiforte.com
www.lumiforte.com/nl/