Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bij sommige kasgroenten begint de kwaliteit af te nemen in Almería"

Januari was een keerpunt voor de kas- en vollegrondsgroenten in Spanje. Rond week 3 werden er over het algemeen lagere prijzen genoteerd dan in dezelfde periode van 2022/23.

"We halen niet de prijzen van vorig jaar, maar bij Difrusol hebben we wel meer kilo's beschikbaar, dus we zijn niet ontevreden met de behaalde resultaten, zowel in Almería als in Murcia", zegt Borja Herrera.

"Omdat er van kruiden een groot aanbod was, lagen de prijzen niet op het niveau van andere jaren. De slamarkt is heel grillig geweest en na een kortstondig herstel lijkt de klad er weer in te komen." De telersprijs voor Romaine sla was in week 10 gemiddeld € 0,25 per kilo tegenover € 0,39 per kilo in dezelfde week van vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw.

"Bij broccoli waren er momenten van overaanbod. Telers met wie we gewoonlijk samenwerken spoorden ons zelfs aan om product te laden", vervolgt Borja. "Omdat de klanten vooral door de prijsfactor werden gedreven, hebben we meer broccoli kunnen afzetten dan in andere seizoenen. De prijs was immers zeer interessant, maar helaas niet goed voor de telers."

"Sinds twee weken krijgen de telers weer een aanvaardbare prijs. Twee weken geleden werd echt een dieptepunt bereikt". In week 10 was de gemiddelde prijs € 0,48 per kilo, tegenover € 0,93 per kilo in dezelfde week van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het ministerie. "Deze week verhandelen we broccoli voor net geen € 1,50 per kilo. Dit is veel beter voor de telers."

Het bloemkoolseizoen is vrij ongewoon geweest, merkt Borja op. "Er waren momenten waarop er geen product beschikbaar was, voornamelijk in december en begin januari. De prijzen waren toen ook torenhoog. Nu is de situatie genormaliseerd. Het prijsniveau is laag, maar verdedigbaar."

Terwijl de vollegrondsgroenten nog doorgaan, komt er stilaan een einde aan het kasgroenteseizoen in Almería. "We merken de impact van de Midden-Europese teelt nog niet, maar we zien dat bij sommige producten van Almería de kwaliteit begint te ontbreken. Daarom trekken we ons geleidelijk terug, om problemen op bestemming te voorkomen. We laden momenteel minder paprika's. We doen nog steeds wat rood, maar voor groen en geel beginnen we te passen."

"Almería is zich ondertussen aan het voorbereiden op het meloenenseizoen. Er zijn geen berichten van slechte omstandigheden voor de gewassen, dus voorlopig ziet het seizoen er normaal uit. We verwachten het eerste fruit te oogsten in week 17", besluit Borja.

Voor meer informatie:
Difrusol S.L.
Avda. de España n.º 4. Planta 1-7
30562 Ceutí (Murcia) – Spanje
Tel: +34 968 694 250
info@difrusol.com
www.difrusol.com

Publicatiedatum: